Gemeente Roermond

Home > Burgers & Samenleving > Stedelijk Museum > Nieuws & exposities Collectie Cuypers komt terug, maar er is meer te zien in het museum!

Het Stedelijk Museum Roermond is momenteel druk bezig met de herinrichting van de nieuwe presentatie over het leven en werk van Pierre Cuypers. Deze zal worden geopend in mei. Maar niet getreurd, naast het werk van deze bekende Roermondenaar toont het museum meer. Immers ook de vaste collecties Joep Nicolas (1897-1972), Henry Luyten (1859-1945) en de historie van Roermond zijn gehuisvest in het gebouw. En juist in deze ombouwperiode zijn er extra gratis zondagse rondleidingen die ingaan op deze interessante kunstenaars en historische gebeurtenissen.

Elke zondag vinden er twee gratis rondleidingen door de vaste collectie van het museum plaats. Deze starten om 14.15 uur en 15.15 uur, en duren ongeveer een uur. Tijdens dit uur geven de museumgidsen achtergrondinformatie over de werken, hun makers en hun geschiedenis. Er wordt bijvoorbeeld stilgestaan bij de Roermondse schilder en glazenier Joep Nicolas, die een prominente rol speelde in de opleving van de glasschilderkunst in de tweede helft van de 19e eeuw. Verder komt tijdens de rondgang de schilder Henry Luyten uitgebreid aan bod. Luyten legde met de schenking van een gedeelte van zijn oeuvre de basis voor het huidige Stedelijk Museum Roermond. Ook is er aandacht voor de archeologische vondsten in de kelders van het museum. En wordt er ingegaan op de bewoningsgeschiedenis van Roermond door de eeuwen heen.

Naast deze zondagse rondleidingen, is het ook mogelijk om op andere dagen door een van onze gidsen rondgeleid te worden. Bijvoorbeeld door de wisseltentoonstelling Het volk van Luyten, die te zien is van 16 maart t/m 25 mei. Met een groep van maximaal 20 personen kunt u in een uur een goede indruk krijgen van wat het museum te bieden heeft qua collectie en exposities. De kosten hiervoor bedragen 35, - per gids en een entree van 1, - per persoon. In verband met het inboeken van gidsen verzoeken wij u minimaal twee weken van te voren te reserveren. U kunt zich aanmelden via museum@roermond.nl of via telefoonnummer 0475-333496.
Publicatiedatum: 21-2-2008 Bijgewerkt: 25-2-2008