Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Nieuw uitstallingenbeleid voor deelgemeente

Veel winkeliers in de deelgemeente Feijenoord hebben een deel van hun koopwaar op de trottoirs uitgestald. Deze uitstallingen moeten het winkelende publiek overhalen de winkel binnen te lopen. Daarnaast fleuren uitstallingen een winkelstraat op en maken de omgeving levendig.

Strengere regels
Met de nieuwe bepalingen die 1 februari 2008 zijn ingegaan, mogen ondernemers nog steeds uitstallingen en reclame-uitingen op de stoep bij hun bedrijf plaatsen. Maar er gelden strengere regels, om wildgroei te voorkomen. Veel uitstallingen ontsieren nu het beeld van de winkelstraten. Ook de kwaliteit van de buitenruimte en het openbare gebied lijdt hieronder. Overigens hoeft er voor een winkeluitstalling geen vergunning meer aangevraagd te worden.

Goed bereikbaar
De nieuwe regels zijn er vooral om de winkels goed bereikbaar te maken voor de klanten. Voetgangers moeten ongehinderd van de stoep gebruik kunnen maken. Daarnaast is ook de openbare orde, verkeersveiligheid en brandveiligheid gediend bij ordelijk geplaatste winkeluitstallingen.

Betrokken partijen
Bij de totstandkoming van het nieuwe uitstallingenbeleid van de deelgemeente Feijenoord zijn diverse partijen betrokken geweest: ondernemers, eigenaren, gemeentelijke diensten, politie en anderen die in winkelgebieden actief zijn. De dienst Stadstoezicht ziet namens de deelgemeente Feijenoord toe op naleving van het Feijenoordse winkeluitstallingenbeleid.

Nieuwe uitstalregels
Het uitstallen van koopwaar is mogelijk vanaf de gevel, tot één meter uit de gevel en over de breedte van het betreffende winkelpand. Voor voetgangers moet daarnaast minstens twee meter vrij blijven;
* De uitstallingen moeten om veiligheidsredenen zo stevig zijn dat ze niet kunnen omvallen of omwaaien;

* De uitstallingen mogen, wederom om veiligheidsredenen, niet hoger zijn dan 150 centimeter;

* Er mag niets aan luifels, zonneschermen of lantaarnpalen worden gehangen;

* De uitstalling bestaat uit makkelijk verplaatsbare elementen. Na winkelsluitingstijd moet het trottoir schoon worden achtergelaten;
* Het is verboden op het trottoir (open) kartonnen dozen te plaatsen;

* Er mag niets bedekt of afgeschermd worden met zeil en/of op pallets geplaats worden;

* De uitstalling mag niet bestaan uit kratten (met uitzondering van ondernemers, die bij de uitstalling van hun producten van oudsher kratten gebruiken, bijvoorbeeld voor groentewaren).


1) Vanaf 1 januari 2006 zijn er geen vergunningen meer uitgegeven voor uitstallingen.

2) Ondernemers worden door de gemeentebelastingen automatisch aangeslagen voor precariobelasting ten behoeve van uitstallingen.