Ingezonden persbericht


Persbericht

Nederlander droomt van reizen en hobby's na pensionering

Amstelveen, 25 februari 2008 - >Het Nederlandse publiek wil het leven na pensionering massaal omgooien. Bijna 9 op de 10 Nederlanders willen andere dingen oppakken en zij dromen daarbij vooral van reizen, vakantie en tijd voor hobby's. Het creëren van financiële zekerheid ziet men als belangrijkste voorwaarde om de droom te realiseren, maar slechts iets meer dan de helft van de werkende bevolking denkt hierin uiteindelijk ook daadwerkelijk te slagen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1000 respondenten naar het Zwitserleven Gevoel van de Nederlander dat is uitgevoerd door TNS Nipo.

Opvallend is dat de Nederlander niet alleen maar droomt van luxe -zoals reizen (66%) en tweede huizen (21%)-, maar juist ook bewust op zoek is naar persoonlijke bevrediging dichtbij, zoals hobby's (60%), het doorbrengen van tijd met de familie (47%), vrijwilligerswerk (20%) en het uitvoeren van zorgtaken (15%).

Een absolute meerderheid van Nederland (81%) vindt het (zeer) belangrijk dat het niet bij dromen blijft, maar dat deze zaken ook daadwerkelijk worden gerealiseerd. Slechts een kleine meerderheid (58%) echter schat in dat het ook zover gaat komen in de toekomst. Overigens worden een goede gezondheid en een ruim pensioen gezien als de belangrijkste randvoorwaarden om de gedroomde toekomst te realiseren.

Om de kloof tussen dromen en werkelijkheid te verkleinen, heeft Zwitserleven een internettool ontwikkeld (www.dromenrealisator.nl), waarmee bezoekers hun dromen kunnen visualiseren. Dit levert een persoonlijk dromenboek op met adviezen hoe ze hun dromen financieel kunnen realiseren.

Financiële zekerheid
Men (72%) ziet in dat het opbouwen van financiële zekerheid noodzakelijk is om het Zwitserleven Gevoel, hoe groot of klein ook, in de toekomst te kunnen realiseren. Naast een goed pensioen denkt de meerderheid (75%) ook een goede gezondheid nodig te hebben om na de pensionering de dromen werkelijkheid te maken. De partner en familie komen met 54% op de derde plaats. Als men in de toekomst uiteindelijk met minder moet rondkomen dan verwacht, kiest de helft van de Nederlanders voor het langer doen met bestaande spullen. Vakantie is de tweede uitgave waarop wordt bezuinigd. Een derde van de respondenten zegt dan minder vaak of goedkoper op vakantie te zullen gaan. Bezuinigingen op de auto komen pas daarna. Ruim een kwart (28%) zegt in geval van nood een goedkopere auto te gaan rijden. Terwijl 1 op de 5 consumenten er dan voor kiest om de tweede auto te verkopen.

Huis als pensioenopbouw
Sparen voor financiële zekerheid gebeurt met mate en zeker niet door iedereen. Slechts 30% van de werkende bevolking bouwt nu actief aan de financiële zekerheid van straks. In de praktijk wordt gemiddeld 200 euro per maand opzij gelegd. Voor het realiseren van de dromen heeft men gemiddeld 77 euro extra per maand over. Ruim een derde van de respondenten (37%) ziet het eigen huis ook als pensioen voor later, terwijl men toch in grote meerderheid (83%) wel in de bestaande woning wil blijven wonen na pensionering. Stoppen met werken wil het Nederlands publiek gemiddeld graag met 60 jaar. In de praktijk verwacht men echter pas te kunnen stoppen met 63 jaar. Dit staat haaks op de boodschappen vanuit overheid en kabinet, waarin het Nederlands publiek juist wordt voorbereid om langer door te werken.