Ingezonden persbericht


Persbericht

planningIT van alfabet is de enige Enterprise Architecture-oplossing met roadmapping functionaliteit

Studie van Forrester bevestigt technische toppositie van planningsoftware van alfabet

Amsterdam, 25 februari 2008 --- De meeste Enterprise Architecture-oplossingen (EA) die nu op de markt zijn missen belangrijke roadmapping functionaliteiten. Dit blijkt uit recentelijk uitgevoerd onderzoek door onderzoeksbureau Forrester. In de studie 'Tooling EA Road Maps' klagen de analisten over het ontbreken van functies die de overgang van ist naar soll-architecturen ondersteunen. De enige oplossing die roadmapping ondersteunt, is planningIT van alfabet. Het rapport raadt ondernemingen aan druk uit te oefenen op Enterprise Architecture-aanbieders zodat zij roadmapping-functionaliteiten in hun oplossing integreren, of aansporen over alternatieven na te denken.

Roadmapping ondersteunt niet alleen een pro-actief planningsproces, maar maakt het onderneming ook mogelijk de complexiteit en dynamiek van hun IT-planningen te managen. Het bevordert de standaardisering van werkprocessen en vermindert de kosten en complexiteit.

Daarom is roadmapping belangrijk
De IT-planning van veel bedrijven staat voor grote uitdagingen. De reden hiervoor is het toenemende aantal hard- en softwareoplossingen van verschillende aanbieders, de steeds sneller veranderende bedrijfs- en organisatiestructuren en het toenemende aantal heterogene technologieoplossingen.

Met de meeste Enterprise Architecture-oplossingen kunnen vandaag de dag weliswaar modellen van de ist- en soll-architectuur worden gemaakt, maar bij het modelleren van overgangsstadia van de weg van ist naar soll laten deze oplossingen de IT-verantwoordelijken in de steek. Door het ontbreken van deze ondersteuning is het de analisten van Forrester duidelijk waarom IT-landschappen zelden een uniforme architectuur bieden.

De enige EA-oplossing met roadmapping is planningIT van alfabet. De software maakt het mogelijk voor ondernemingen de vele stappen tussen ist- en soll-architectuur ondernemingbreed te organiseren. De unieke methode van planningIT ondersteunt de automatisering van planningprocessen van begin tot einde. Daartoe behoren strategische onderzoeken, projecten, scenario's of de inzet van levenscyclussen.

Het probleem van deze methode beschrijft de auteur van de studie, Henry Peyret, als volgt: "Architecten van decentraal gestructureerde IT-organisaties hebben grote moeilijkheden de planningactiviteiten te coördineren. Zij moeten hun roadmaps aan externe veranderingen aanpassen en personen uit verschillende organisatielagen, zoals dochterondernemingen, in het planningsproces betrekken. Verschillende functies zoals portfoliomanager, IT-strateeg of bedrijfsanalist moeten in het planningsproces worden betrokken. Juist voor deze architecten is de factor tijd doorslaggevend voor een effectieve planning.

Terwijl veel aanbieders van Enterprise Architecture-software beweren al over roadmapping functionaliteiten te beschikken, toont de Forrester-studie het tegendeel aan. Volgens het onderzoeksbureau hebben de concurrenten van alfabet tenminste een jaar nodig om qua ontwikkeling op hetzelfde niveau te komen. Aan potentiële kopers van EA-software legt de auteur van de studie uit, dat het bij roadmapping om 'sturing en processen gaat en niet alleen om Gantt-diagrammen.' Peyret: 'Eenvoudige en niet compleet voltooide oplossingen zijn niet goed genoeg. Effectieve roadmapping heeft functies nodig die het besturings- en collaboratieproces verbeteren, in het bijzonder in complexe organisaties. Planners moeten hun aanbieders daartoe zetten extra in roadmapping te investeren.'

Forrester rapport 'Tooling EA Roadmaps': http://www.alfabet.de/planningIT/company/pdfs/Tooling_EA_Roadmaps.pdf

Over alfabet
alfabet AG ontwikkelt en implementeert planningIT, de eerste geïntegreerde standaardsoftware die ondernemingen helpt hun IT-uitgaven en -prestaties te verbeteren en het plannen van IT als business te optimaliseren. Het bedrijf bedient een globale gebruikersgemeenschap van 15.000 IT-professionals in de sectoren: automotive, financiën, telecommunicatie, logistiek en transport, toerisme, chemie, energie en in dienstverlenende industrieën. alfabet is sinds 1997 in Berlijn gevestigd en tot het klantenportfolio behoren enkele multinationale ondernemingen zoals DaimlerChrysler, Deloitte, Deutsche Bahn, BMW, BP en T-Systems. IT-onderzoekbureau Gartner heeft alfabet uitgeroepen tot "Cool Vendor" op het gebied van Enterprise Architecture. Kijk voor meer informatie over alfabet op: www.alfabet.de

Voor meer informatie voor de pers:
Lubbers & De Jong
Anke van Heerebeek
020 421 0565
anke@l-dj.nl

alfabet AG
Henri Maré
030 88 99 136
henri.mare@alfabet.de