European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/26

Brussel, 25 februari 2008

6900/08 (Presse 55)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de EU betreffende de besprekingen over een ontwerp-wetboek van strafrecht in Iran

De Europese Unie is ernstig bezorgd over de verdere verslechtering van de mensenrechtensituatie in de Islamitische Republiek Iran.

De EU is diep verontrust over berichten dat bij het Iraanse parlement een ontwerp-wetboek van strafrecht in behandeling is. De bezorgdheid van de EU wordt met name ingegeven door Afdeling Vijf, betreffende geloofsafval, ketterij en hekserij.

Het is belangrijk erop te wijzen dat, indien de wet wordt aangenomen, het de eerste keer zal zijn dat het wetboek van strafrecht van de Islamitische Republiek Iran een wettelijke bepaling gaat bevatten die op geloofsafval de doodstraf stelt. In het verleden is in gevallen van geloofsafval de doodstraf uitgesproken en voltrokken, maar zonder dat deze in de wet was vastgelegd. Daarnaast leeft er ernstige bezorgdheid omtrent de artikelen inzake ketterij en hekserij, die voorzien in de doodstraf voor handelingen die in strijd zijn met de verplichtingen en vereisten van de islam.

Deze artikelen vormen een onmiskenbare schending van de verbintenissen van de Islamitische Republiek Iran in het kader van de internationale mensenrechtenverdragen waarbij Iran partij is.

De EU roept de Iraanse autoriteiten, zowel de regering als het parlement, op om het ontwerp-wetboek van strafrecht zodanig te wijzigen dat de verplichtingen uit hoofde van de internationale mensenrechtenverdragen waarbij de Islamitische Republiek Iran partij is, worden geëerbiedigd. Het huidige ontwerp-wetboek van strafrecht is niet in overeenstemming met de verbintenissen van de Islamitische Republiek Iran en zou derhalve in de huidige vorm niet in werking mogen treden.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië, en de EVA-landen Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom