Stand-up Comedians belangeloos op FNV-benefiet tegen kinderarbeid

18/02/2008 15:51



FNV Vakcentrale



Roué Verveer, Wilko Terwijn en Murth Mossel werken maandag 25 februari belangeloos mee aan een benefietavond van FNV Jong tegen kinderarbeid in Marokko. Comedian Soundos - Marokkaanse van geboorte, getogen in Amsterdam - is deze avond Master of Ceremony. Naast de optredens van de comedians is er een veiling van drie werken van fotograaf Chris de Bode.

In 2006 bezocht FNV Jong samen met fotograaf De Bode en stand-up comedian Soundos een project tegen kinderarbeid in Marokko. Tijdens dat bezoek constateerde Soundos dat de meeste Marokkaanse jongeren in Nederland niet eens weten dat kinderarbeid zoveel voorkomt. "Mijn generatie is toerist in eigen land. Dit opende mij de ogen: wij kunnen hier in Nederland ook iets aan doen."

De opbrengsten van deze benefietavond en van de veiling van de kunstwerken gaan naar Outhman. Als 12-jarig jongetje verloor hij zijn handen bij een bedrijfsongeluk in een leerfabriek. Tijdens de Ramadan viel Outhman na een lange dag werken in slaap aan de persmachine. Hij werd wakker toen zijn handen in de persmachine terecht kwamen. Zonder handen en zonder opleiding heeft hij geen toekomst. En geld voor protheses is er niet.

Outhman is voor FNV Jong een symbool. Ruim 1.400.000 Marokkaanse kinderen gaan niet naar school. Zij werken onder slechte omstandigheden en voor weinig geld. Daarmee concurreren zij onbedoeld hun ouders uit de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn de ouders vaak versleten door het werk dat zij in hun jeugd hebben gedaan. Het is een vicieuze cirkel. Zolang kinderen werken en niet naar school gaan, blijft deze cirkel van armoede bestaan. School is de beste werkplaats. Onder dit motto voert de FNV actie tegen kinderarbeid in de wereld. Zo heeft de Aob, de Algemene Onderwijsbond van de FNV samen met de Marokkaanse onderwijsbond (SNE) een kinderarbeidproject opgezet in Fès. Doel van het project: het voorkomen van schooluitval en het bestrijden van kinderarbeid in Marokko.

De FNV Jong Comedy Night vestigt de aandacht op het schrijnende probleem van de kinderarbeid in Marokko. De opbrengsten worden ingezet om Outhman van protheses te voorzien. FNV Vakcentrale verdubbelt de totale opbrengst van de toegangskaarten en de fotoveiling. FNV Jong Comedy Night, maandag 25 februari, aanvang: 19:30 uur. Podium Mozaïek Bos en Lommerweg 191, Amsterdam. Entree kost 10 euro en scholieren kunnen CKV-bonnen gebruiken. Reserveren kan via www.podiummozaiek.nl. De pers heeft vrije toegang.





http://www.fnvjong.nl




FNV