FNV Bondgenoten

Chauffeurs Arriva Waterland geconfronteerd met toenemende agressie en werkdruk

FNV Bondgenoten maakt zich ernstig zorgen over de sociale veiligheid, werkdruk en werkgelegenheid van de chauffeurs bij Arriva Waterland. Uit een onderzoek dat de vakbond hield onder chauffeurs blijkt dat zij in toenemende mate worden geconfronteerd met agressieve passagiers en hoge werkdruk. De vakbond heeft Arriva per brief uitgenodigd tot een gesprek over de resultaten van het onderzoek.

Paul van Golde, bestuurder FNV Bondgenoten: "De situatie begint echt uit de hand te lopen. Steeds vaker krijgen chauffeurs te maken met verbaal geweld van passagiers omdat ritten uitvallen of vertraagd zijn. Het is gelukkig nog niet voorgekomen dat er fysiek geweld is gebruikt, maar de chauffeurs zijn er wel bang voor. Dat is voor ons onacceptabel."

Het onderzoek - Zwartboek Arriva Waterland - wordt maandag 25 februari overhandigd aan Arriva Waterland. Volgens het zwartboek neemt de sociale veiligheid van chauffeurs af door onder andere de bezuiniging op inhuur van beveiliging en de groeiende irritatie van passagiers over vertraagde of vervallen ritten. Van Golde: "Er is te weinig materieel waardoor chauffeurs zelf al moeten wachten op hun bus. Tegen de tijd dat de bus wegrijdt bij de stalling, is hij vaak al een kwartier of twintig minuten te laat. Met als gevolg dat er ritten uitvallen en dat steeds dezelfde groep reizigers hierdoor wordt gedupeerd."

Sociale onveiligheid is één van de oorzaken van de toenemende werkdruk. Maar ook de krappe rittijden, het verhoogde aantal diensten, de langere diensten en de invoering van gebroken diensten op zaterdag zorgen ervoor dat de druk op chauffeurs steeds groter wordt. Als gevolg hiervan is het ziekteverzuim de laatste tijd explosief toegenomen. "Het is een vicieuze cirkel geworden: te weinig bussen leidt tot uitval van ritten. Hierdoor worden passagiers boos en voelen chauffeurs zich onveilig. Sommigen worden ziek waardoor er nog meer druk komt op de andere collega's. Er moet een eind komen aan deze neerwaartse spiraal."

Sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling in december 2007 besteedt Arriva Waterland steeds meer lijnen uit aan Taxi Centrale Renesse. Hierdoor komt de werkgelegenheid van de vestiging Waterland onder druk te staan. FNV Bondgenoten vindt dit een onwenselijke situatie.

FNV Bondgenoten wil dat Arriva maatregelen neemt om de sociale veiligheid te verhogen, de werkdruk te verminderen en de werkgelegenheid te behouden. Daartoe wil de vakbond zo spoedig mogelijk met Arriva om de tafel.

---