Gemeente Delft

Delftse stratenmakers tillen beter

De gemeente Delft is genomineerd voor de Goede Praktijkprijzen van het Europese Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid.

Het programma 'Tillen door goed luisteren en slim ontwerpen' is erop gericht lichamelijke belasting op de werkplek te verminderen.

Op dinsdag 26 februari worden de prijswinnaars bekend gemaakt tijdens de slotbijeenkomst in Bilbao.

Veel werkgevers worstelen met de vraag hoe zij de uitval van werknemers door fysieke overbelasting tegen kunnen gaan. De Goede Praktijkprijzen zijn een erkenning voor werkgevers die zelf succesvolle oplossingen bedenken.

De Delftse aanpak om fysieke belasting bij stratenmakers te voorkomen, viel al eerder in de prijzen. Bij de nationale Goede Praktijkprijzen bereikte de gemeente Delft in november 2007 al de tweede plaats.

De Gemeente Delft heeft veertig stratenmakers in dienst. De fysieke belasting onder deze beroepsgroep is hoog. Klachten aan rug en knieën zijn haast niet te voorkomen. De stratenmakers hebben in eerste instantie een intensief trainingstraject van Gardien B.V. gevolgd. Tijdens de training hebben ze inzicht gekregen in de fysieke belasting bij het bestraten. Vervolgens is in samenspraak met het management en de stratenmakers gekozen voor goed toepasbare arbeidsmiddelen, taakroulatie en een goede werkhouding.

Om het proces te optimaliseren is vervolgens de ontwerpafdeling van de gemeente Delft bij het proces betrokken. De stratenmakers adviseren de ontwerpers onder andere over bestratingmateriaal bij bepaalde situaties. De stratenmakers worden dus actief betrokken bij het ontwerp van de stad.

Het resultaat van deze ketenaanpak is dat de stratenmakers minder verzuimen als gevolg van lichamelijke klachten. Bovendien ervaren zij hun werk als minder belastend.

Noot voor de redactie,