Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Radio
Het Andere Geluid, dinsdag 26 februari 2008, tussen 22.00 en 23.00 op radio 5

Documentaire Islam in Europa, aflevering twee: Spanje

Tussen de achtste en de vijftiende eeuw stond een groot deel van Spanje onder islamitische invloed en er ontwikkelde zich een bloeiende cultuur en beschaving. Uiteraard heeft deze periode zijn sporen nagelaten, zowel wat de architectuur, de muziek, de cultuur als de mentaliteit van de bevolking betreft. Aan deze vermenging kwam een einde toen de moslims en joden op het einde van de vijftiende eeuw uit Spanje verdreven werden door de katholieke koningen in het kader van de Reconquista.

Sinds 1992 is de islam weer officieel terug in Spanje. Momenteel maken de moslims er zo'n 3 % van de bevolking uit. Het gaat vooral om migranten uit Marokko en Algerije, die naar Spanje zijn gekomen om er te werken. In het zuiden van Spanje, het vroegere islamitische Al-Andalus, vinden echter ook steeds meer bekeringen van Spanjaarden tot de islam plaats. Hoe reageert het katholieke 'establishment" op deze terugkeer van de islam? En hoe hebben de aanslagen van 11 maart 2004 de sfeer in Spaanse samenleving beïnvloed ?

Collega Heidi Verdonck zocht antwoorden op deze vragen in Madrid, Córdoba en Granada. Luistert u mee naar de tweede aflevering van de documentaire-reeks Islam in Europa en aansluitend een gesprek met hispanist en historicus Robert Lemm.

Wilt u reageren naar aanleiding van dit persbericht stuur dan een email naar redactie@islamitischeomroep.nl

www.nioweb.nl