Gemeente Montferland

Wmo-stimuleringsprijs 2008

In 2008 reikt de gemeente Montferland voor de eerste keer de Wmo-stimuleringsprijs uit.

Wmo-stimuleringsprijs
In 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht geworden. De centrale doelstelling van deze wet is: iedereen moet meedoen. De Wmo-stimuleringsprijs is bedoeld ter waardering van innovaties, activiteiten en initiatieven die bijdragen aan deze centrale doelstelling. De kracht van de Wmo moet namelijk niet alleen uitgaan van de gemeente, maar ook zeker van de lokale samenleving. De ideale situatie is dat buurten, wijken en verenigingen ook een verbindende factor zijn. En dat ook zij tot ondersteuning kunnen zijn van mensen met een beperking. Een belangrijke waarde hierbij is sociale cohesie. Het tegengaan van sociaal isolement is een belangrijke voorwaarde om mensen langer zelfstandig te kunnen laten functioneren. Met de stimuleringsprijs wordt getracht bestaande activiteiten vanuit de maatschappij te bevorderen en te waarderen.

De prijs wordt toegekend aan initiatieven die bijdragen aan de doelstelling van de Wmo. Bestaande initiatieven die zich richten op mensen met een beperking of mensen die in een sociaal isolement verkeren of hierin dreigen te vervallen, hebben op voorhand een extra waardering. Dat neemt zeker niet weg dat andere initiatieven niet in aanmerking kunnen komen. Voorbeelden van initiatieven die in aanmerking zouden kunnen komen zijn een gehandicaptenteam van een voetbalvereniging of een buurt die boodschappen doet voor medebuurtbewoners die minder mobiel zijn. Maar nogmaals: alle initiatieven zijn welkom!

Voor de prijs is een bedrag beschikbaar van maximaal 5.000. De prijs is geen subsidie, het kan juist gezien worden als een gift. Er kan besloten worden de prijs niet aan één initiatief, maar aan meerdere initiatieven toe te kennen. De 5.000 wordt dan verdeeld.

Procedure
Initiatieven kunnen worden ingediend tot uiterlijk 30 september 2008. De ingediende initiatieven worden voorgelegd aan de Wmo-raad. Zij nomineert de winnaar(s) en legt deze nominatie voor aan het college van B&W. Het college kent de Wmo-stimuleringsprijs in december toe.

In het kort


- Vrijwilligersinitiatieven hebben een pré. De prijs wordt in principe niet toegekend aan professionele organisaties.

- De prijs wordt alleen uitgereikt aan al bestaande activiteiten.
- Bij de indiening van een kandidatuur voor de prijs wordt in elk geval melding gemaakt van: de doelstelling van de activiteit, de reden waarom de activiteit past binnen de gedachte van de Wmo, (indien mogelijk) het aantal deelnemers en de periode waarin de activiteit plaatsvindt. Natuurlijk heeft er tevens een algemene omschrijving van de activiteiten plaats.

- De prijs is niet gerelateerd aan de kosten van de activiteiten.
- Besteding van de prijs is geheel vrij voor de winnaar. Er behoeft geen verantwoording te worden afgelegd voor de besteding.
- Initiatieven kunnen worden ingediend tot uiterlijk 30 september 2008.

- Het college van B&W kent de prijs toe in december 2008. Dit doet zij na advies van de Wmo-raad.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met mevrouw Wietske Oegema. Zij is te bereiken via (0316) 291 588 of w.oegema@montferland.info.

Initiatieven kunnen worden gericht aan:

Gemeente Montferland
T.a.v. Wietske Oegema, o.v.v. Wmo-stimuleringsprijs 2008 Postbus 47
6940 BA DIDAM