Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 25 februari 2008 DCE/2008/6512

Onderwerp
Nationaal Historisch Museum

Op 28 januari jongstleden heb ik u per brief (Kamerstukken II, 2007-2008, 31200 VIII, nr 146) geïnformeerd over de aanpak van de ontwikkeling van het Nationaal Historisch Museum. Tijdens het debat in de Tweede Kamer op 31 januari 2008 heb ik u toegezegd dat ik per brief de bestuurlijke structuur van het NHM nader zou toelichten. In deze brief zal ik achtereenvolgens ingaan op de taken van de stuurgroep en de voorgenomen rechtspersoon voor het NHM.

Taken van de Stuurgroep
Zoals ik u op 28 januari heb gemeld, heb ik de heer mr. drs. Atzo Nicolaï benoemd als voorzitter van de stuurgroep Nationaal Historisch Museum. In de bijlage vindt u het instellingsbesluit van de stuurgroep Nationaal Historisch Museum. De stuurgroep heeft tot taak: a. het verkennen van de mogelijkheden voor en het adviseren aan de minister over zaken die het (doen) realiseren van het Nationaal Historisch Museum betreffen; b. het bewaken dat het Nationaal Historisch Museum tot stand komt binnen gestelde randvoorwaarden en budgettaire kaders, met inachtneming van de van toepassing zijnde (aanbestedings)regelgeving; c. het zo spoedig mogelijk (doen) oprichten van een rechtspersoon ten behoeve van het Nationaal Historisch Museum met inachtneming van de voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geldende regelgeving;
d. het zorgdragen voor een vlekkeloze overdracht van de door de stuurgroep vergaarde kennis en informatie aan de, in het derde lid, bedoelde rechtspersoon.

Zoals ik tijdens het debat op 31 januari 2008 heb aangegeven zal de stuurgroep worden uitgebreid met in ieder geval een lid met inhoudelijke expertise en een lid met bouw- en financiële expertise. Deze leden zullen door mij worden benoemd. De voorzitter van de stuurgroep rapporteert periodiek aan mij over de voortgang van de werkzaamheden.
Ter ondersteuning van de stuurgroep is een projectorganisatie ingericht. Ik streef ernaar dat voor de zomer van 2008 bovengenoemde rechtspersoon kan zijn opgericht.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Rechtspersoonlijkheid Nationaal Historisch Museum
Met inachtneming van het kader voor stichtingen (kamerstukken II, 2006-2007, 25268, nr. 42) heb ik onderzocht welke rechtsvorm de juiste is voor het Nationaal Historisch Museum. Er is rechtspersoonlijkheid gewenst omdat het NHM zelfstandig moet kunnen optreden en verplichtingen moet kunnen aangaan. Er kan niet aangehaakt worden bij een bestaande rechtspersoon omdat het NHM onafhankelijk moet zijn en zijn eigen koers moet kunnen varen. Waar mogelijk wordt wel synergie en samenwerking gezocht met bestaande rechtspersonen als het Nederlands Openluchtmuseum en andere instellingen op het gebied van cultuur en geschiedenis. De stichtingsvorm van het Nationaal Historisch Museum sluit het beste aan bij de ideële doelstelling en het op het publiek gerichte karakter van de activiteiten van het Nationaal Historisch Museum. De organisatie zal geen winstoogmerk hebben.

Mijn conclusie is dat een stichting volgens het raad van toezicht model de rechtsvorm is die het beste aansluit bij het karakter van het NHM. Ik zal dan ook de formele procedure ter voorbereiding van het oprichten van een stichting conform de voorschriften daarover in de Comptabiliteitswet (artikel 34 en 96) starten. Ik zal u de concept statuten zo spoedig mogelijk toezenden.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Dr. Ronald H.A. Plasterk