Provincie Overijssel

Eerste regioarcheoloog in Overijssel aan de slag

Twente heeft de primeur. Want daar is onlangs de eerste regioarcheoloog in Overijssel gestart. Marcella Marinelli is in dienst van het Oversticht en wordt gedetacheerd bij de vijf Twentse gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal.

Met de inwerkingtreding van de Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz) in september 2007 is de verantwoordelijkheid voor het archeologiebeleid bij gemeenten komen te liggen. Met de regioarcheoloog halen de gemeenten de archeologische expertise in huis die volgens de Wamz vereist is om een gedegen archeologiebeleid uit te kunnen voeren.

Omdat de provincie Overijssel continuïteit van kennis en expertise van groot belang acht, heeft zij in de ontwikkelingskosten bijgedragen met een subsidie van EUR25.000. De provincie ziet grote voordelen in de aanstelling van een regioarcheoloog die voor meerdere gemeenten tegelijk werkt. Een regioarcheoloog kijkt immers over de afzonderlijke gemeentegrenzen heen. Bovendien kunnen gemeenten op deze manier gezamenlijk zorg dragen voor het behoud en beheer van het Overijsselse bodemarchief.

De regioarcheoloog is er voor gemeenten om te adviseren bij bouwaanvragen en beleid, maar ook voor particulieren en amateurarcheologen. De regioarcheoloog werkt op maandag, dinsdag (Oldenzaal) en woensdag en is bereikbaar via 06-23820028.