Benchmark Wmo: gemeenten betrekken inwoners maximaal bij Wmo beleid

26/02/2008 11:03

SGBO B.V.

Persbericht
22 februari 2008

Uit benchmark Wmo blijkt: gemeenten betrekken inwoners maximaal bij Wmo-beleid

Gemeenten hebben op vrijwel alle prestatievelden van de Wmo hun inwoners betrokken bij hun Wmo-beleid. De inwoners geven de gemeenten een 7 voor het loket in 2006 (de voorganger van het huidige Wmo-loket): de centrale plaats voor alle informatie- en adviesvragen op het gebied van maatschappelijke ondersteuning. Dit blijkt uit de benchmark Wmo van Onderzoeks- en adviesbureau SGBO. Ruim de helft van alle gemeenten heeft in 2007 aan deze benchmark deelgenomen. SGBO maakt deze week de uitkomsten van de benchmark bekend via een publicatie voor de deelnemende gemeenten.

Mantelzorgondersteuning en vrijwilligersbeleid krijgen veel aandacht Uit de benchmark blijkt dat veel gemeenten bezig zijn met de vormgeving van beleid op het gebied van mantelzorgondersteuning en vrijwilligers. Alle deelnemende gemeenten hebben een lokale of regionale steunpuntfunctie voor mantelzorgers. De meeste gemeenten zijn bezig om hun beleid ten aanzien van vrijwilligers aan te passen.

De benchmark Wmo middel voor de lokale verantwoording
In de benchmark is gebleken dat gemeenten veel van elkaars keuzen opsteken. Meedoen aan de benchmark levert gemeenten relevante informatie op voor alle negen prestatievelden van de Wmo. Gemeenten krijgen zicht op hun eigen prestaties, maar ook op die van andere gemeenten. De benchmark biedt een mogelijkheid om op tijd op de juiste factoren bij te sturen. Benchmarken is leren van je collega-gemeenten en verbeteren door te vergelijken. Daarnaast biedt de benchmark Wmo een instrument voor de horizontale verantwoording.

Meer informatie
De Jaarpublicatie benchmark Wmo 2007 (Meer kansen om mee(r) te doen) is te vinden op de website www.benchmarkwmo.nl. Exemplaren zijn aan te vragen via wmo@sgbo.nl. Meer informatie over benchmarken en SGBO is te vinden op www.sgbobenchmark.nl en www.sgbo.nl. Persbericht
22 februari 2008





http://www.sgbo.nl