FNV Bouw


datum: 26-02-2008 / bericht: 1 van 37

John Kerstens voorzitter Permanent Comité Bouw EFBH

John Kerstens, vice-voorzitter van FNV Bouw en namens de bond onderhandelaar over de CAO voor de sector, is onlangs unaniem gekozen tot voorzitter Permanent Comité Bouw, de bouwtak van de EFBH (Europese Federatie van Bouw- en Houtarbeiders). Hij volgt hiermee Ernst-Ludwig Laux op.

FNV Bouw heeft samen met zijn Europese zusterorganisaties de EFBH opgericht. Deze kleine maar efficiënte organisatie zetelt in Brussel en heeft een dubbele betekenis voor de bonden die er lid van zijn. Het is een platform om ideeën uit te wisselen en ontwikkelingen te bediscussiëren. Maar ook is het een krachtige lobbyist bij de EU. Het was bijvoorbeeld mede de verdienste van de EFBH dat in 2006 de angel uit de Dienstenrichtlijn werd gehaald. Dat was een belangrijke overwinning voor de vakbeweging omdat daarmee werd voorkomen dat werknemers in het buitenland kunnen werken onder de wetten en bepalingen van hun thuisland. Kerstens geeft een toelichting op het actieprogramma 'Bouw' voor de komende vier jaar. "De problemen, of volgens sommigen uitdagingen, waarmee we onszelf geconfronteerd zien, zijn in vergelijking met enkele jaren geleden zeker niet kleiner geworden. De thema's zijn nog steeds bestrijding van zwartwerk, a-typische arbeidsovereenkomsten en eenzijdige flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden, om er maar een paar te noemen. Ook willen we de komende jaren op EU-niveau inzetten op het terugdringen van schijnzelfstandigheid en het creëren van ketenaansprakelijkheid. Maar het politieke kader waarin we nu werken is aanzienlijk veranderd. Zo is de EU fors uitgebreid, worden vakbonden openlijk aangevallen voor het Europees Hof van Justitie en zien sommigen CAO's als hindernissen in de interne markt. Kortom: het politieke landschap waarin we de belangen van bouwvakkers bewaken, wordt gedomineerd door zaken als deregulering, flexibilisering en individualisering van arbeidsverhoudingen." Dat is dan ook de reden dat het Permanent Comité Bouw daar de komende jaren opnieuw veel aandacht aan besteedt. Kerstens: "Om uitwassen te bestrijden. En door te blijven streven naar voldoende werkzekerheid tegen goede arbeidsvoorwaarden, onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en op een veilige werkplek, met perspectief op een mooie loopbaan. En voorzien van een solide vangnet voor de werknemer die onverhoopt zijn werk verliest door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid of die zijn werkzaamheden beëindigt na jarenlang zijn steentje te hebben bijgedragen. Een sector, kortom, waar het goed toeven is. Een sector ook, waarin vakbonden een niet weg te denken plaats innemen, op alle niveaus: internationaal en nationaal, op het niveau van de bedrijfstak, dat van de individuele onderneming en van de individuele werknemer."

Het Permanent Comité Bouw wil zich daarbij in toenemende mate ontwikkelen van een forum waarin voornamelijk informatie en standpunten worden uitgewisseld naar een gremium waarin ook beleid en concrete activiteiten tot stand komen. "Die evolutie zie ik dan ook als een van de belangrijkste doelstellingen voor de volgende congresperiode", aldus Kerstens.