PvdA Europees parlement


Europees Parlement kiest ook voor Brussel

25 februari 2008

"Het Europese Parlement hoort rekening te houden met meer dan 1 miljoen handtekeningen van bezorgde Europese burgers", dat zegt Thijs Berman, lid van de verzoekschriftencommissie in het Europees Parlement. Daar ligt een Europese petitie op tafel, die oproept het Europese Parlement niet langer maandelijks te laten verhuizen van Brussel naar Straatsburg.

Het Europese Parlement vergadert normaal in Brussel en éénmaal per maand plenair in Straatsburg. De petitie via de website http://www.oneseat.eu/ roept op hieraan snel een einde te maken.

"Natuurlijk moeten we dit burgerinitiatief serieus nemen", vindt Berman, "Ook al heeft het Europese Parlement niet de bevoegdheid om die situatie te veranderen, toch moeten we deze oproep voluit ondersteunen. Het werken in Brussel en in Straatsburg is inefficiënt en onnodig duur. Europese burgers hebben recht op behoorlijk bestuur en op een verstandige besteding van hun belastingsgeld."

Berman dringt er in de commissie op aan de Europese Raad van ministers en regeringsleiders dringend te verzoeken een einde te maken aan de verhuizing naar Straatsburg. "Alleen Balkenende en zijn collega's kunnen een einde maken aan dit circus".

De juridische dienst van Het Europees Parlement adviseerde eerst deze petitie niet ontvankelijk te verklaren, omdat hier uitsluitend digitale handtekeningen werden verzameld.

PvdA-europarlementariër Thijs Berman heeft er in de verzoekschriftencommissie op aangedrongen dit wel te doen: "Het niet accepteren van digitale handtekeningen is onaanvaardbaar in de 21ste eeuw. Bij een notaris zet je nog schriftelijk een handtekening, toch niet onder een petitie." Berman wil wel dat er voor eens en altijd duidelijke afspraken worden gemaakt over de eisen waaraan een burgerinitiatief moet voldoen.