Ministerie van Buitenlandse Zaken

Internationale stap naar beperking gebruik clustermunitie

26 feb 2008 | Nederland heeft vrijdag samen met 121 andere landen de ontwerptekst voor een verdrag getekend dat het gebruik van clustermunitie inperkt. De ondertekening was het resultaat van een internationale conferentie in Wellington, Nieuw Zeeland.

Gebruik van clustermunitie - explosieven die bestaan uit een groot aantal kleinere ladingen - kan ook na afloop van een conflict gevaarlijk blijven voor de burgerbevolking. Sinds 2007 onderhandelen een groot aantal landen daarom over een internationaal verdrag over het gebruik van clustermunitie.

Nederland streeft daarbij naar een verbod op clustermunitie die onaanvaardbaar humanitair leed veroorzaakt, en naar verscherpte regels voor het gebruik van clustermunitie waarvan inzet wèl toegestaan blijft.

Nederland heeft op 26 juni 2007 besloten tot nader order geen clustermunitie te gebruiken. Mochten zich situaties aandienen waarin toch een keuze voor clustermunitie moet worden gemaakt, dan zal de regering de Tweede Kamer daarover tijdig inlichten. Overigens vindt de regering dat het bezit van clustermunitie gerechtvaardigd is en dat inzet van deze munitie in bepaalde situaties, na zorgvuldige afweging mogelijk moet zijn.

De onderhandelingen over de beperking van het gebruik van clustermunitie worden waarschijnlijk op 19 mei in Dublin afgesloten met de ondertekening van een definitief verdrag.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl