D66

Pechtold: "Start burgerrechtenbeweging"

26 februari 2008

Fractievoorzitter Alexander Pechtold (D66) wil dat er een burgerrechtenbeweging komt die zich inzet voor het beschermen van individuele vrijheden. Hij deed deze oproep bij het in ontvangst nemen van het boek `Alles onder controle ' van Bart de Koning. Hierin wordt de scherpe controle van burgers door de overheid beschreven. Onder het mom van bijvoorbeeld terrorismebestrijding boeten mensen steeds meer aan privacy in. Maar ook bij de ontwikkeling van de OV-chipkaart bleek dat privacy geen prioriteit heeft voor het kabinet.

Pechtold vindt dat veel maatregelen waardoor overheidscontrole op burgers toeneemt geen reële veiligheid creëren. `De individuele vrijheden van onschuldigen worden beperkt met maatregelen die terrorisme niet bestrijden', aldus Pechtold. Daarbij waarschuwt de fractieleider voor een onzorgvuldige behandeling van persoonlijke gegevens door bedrijven en overheden. In Amerika zitten organisaties als de American Civil Liberties Union (ACLU) bovenop deze tendensen om de overheid scherp te houden. Hij denkt dat een dergelijke organisatie in Nederland goed werk zou kunnen doen.

Eerder al riep D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld in een speech op tot het houden van een demonstratie. Als antwoord hierop wordt 17 mei een betoging georganiseerd om te benadrukken hoe belangrijk de privacy is. Ook Alexander Pechtold zal hier aanwezig zijn.