Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 14 februari 2008

Literatuur helpt ons de wereld te begrijpen

Dinsdag 26 februari 2008, 20:00 uur

Onder de titel Het boek als bril, of: wie geen romans leest, ziet praktisch niets houdt Michaël Zeeman de eerste Amsterdamlezing van dit nieuwe seizoen. Zoals wie verstand heeft van botanie tijdens een boswandeling veel meer ziet dan een leek op het gebied van blad, tak en schors, zo helpt de literatuur ons ook bij het waarnemen en begrijpen van onze sociale en historische omgeving. Het is nog sterker: ons beeld daarvan wordt doorslaggevend gevormd door de metaforen die de literatuur ons aanreikt, de verhalen en de ordeningen. Op een adembenemende wijze zijn het romans en gedichten die onze blik leiden: de Sarphatistraat noch de Dapperstraat zijn na Nescio en Bloem ooit meer geweest wat zij voordien waren. Met het bespreken van enkele grote romans uit de realistische traditie - van Balzac tot Mulisch en van Stendhal tot Pamuk - demonstreert Zeeman hoe dat in zijn werk gaat en wat wij daar derhalve van kunnen leren: niemand zal het trauma van het Amerika van na het Vietnam-debacle ooit kunnen doorgronden zonder de boeken van Philip Roth te hebben gelezen. Foto: Serge Ligtenberg

Over de spreker

Michaël Zeeman is criticus, dichter en essayist. Hij schrijft vrijwel wekelijks over literatuur, aanvankelijk voor NRC Handelsblad (1979-1989) en sinds 1989 voor de Volkskrant. Zeeman publiceerde enkele dichtbundels en verhalen, talloze essays en talrijke brieven. Van 1994 tot 2002 praatte hij voor de VPRO op televisie met schrijvers en over boeken. In de periode 1991-2001 gaf hij diverse gastcolleges aan de UvA, onder andere om studenten ervan te overtuigen hoe aangenaam lezen en schrijven is. In 2002 verhuisde hij naar Rome. Van daaruit bericht hij over Italië en Europa, vooral in cultureel perspectief.

Amsterdamlezingen 2008

De Universiteit van Amsterdam biedt jaarlijks een reeks lezingen aan over de stad Amsterdam. Het thema van dit seizoen is De verbeelde stad. Onder leiding van bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek Paul Scheffer gaan zes schrijvers op dit thema in.

Verwijzingen

www.uva.nl/adamreeks


Locatie

Aula van de UvA
Singel 411
1012 WN Amsterdam

Deelname

Toegang vrij. Reserveren is raadzaam, zie: www.uva.nl/adamreeks. Bron: UvA Persvoorlichting