Onderzoek illegale arbeid bij Deventers restaurant

Deventer, 26-02-2008

De Arbeidsinspectie en de politie IJsselland onderzoeken of bij een Chinees restaurant in Deventer sprake is van illegale arbeid. Bij een controle van het Horeca-interventieteam (HIT) afgelopen weekend werden er twee Chinese mensen werkend aangetroffen die vermoedelijk illegaal in Nederland zijn. De eigenaar van het restaurant is aangehouden.

De Arbeidsinspectie heeft het betrokken restaurant in de afgelopen jaren meermalen beboet wegens illegale arbeid. Naar aanleiding van de controle van het HIT zal ook de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst een onderzoek instellen.

Naast het Chinese restaurant heeft het HIT vijf andere horeca-ondernemingen gecontroleerd. Bij een Turks café is een zogenoemde internetgokzuil in beslag genomen. Hiermee kan via internet op de uitslag van voetbalwedstrijden ingezet worden. De politie was getipt dat sprake was van illegaal gokken. Bij een andere horecagelegenheid heeft de politie beide speelautomaten in beslag genomen. De vergunning was niet in orde.

In het HIT werken naast de Arbeidsinspectie en de politie ook samen: Belastingdienst, UWV en de gemeente. Deze diensten doen nog onderzoek naar aanleiding van informatie die ze bij de controle gekregen hebben.