Plaatselijke BredeSchool soms Europees aanbesteden

dinsdag 26 februari 2008

Drimmelen had de bouw van de Brede School in Hooge Zwaluwe niet mogen gunnen aan Woningstichting Goed Wonen, maar het project Europees moeten aanbesteden.

Het vooraanzicht van de geplande BredeSchool in Hooge Zwaluwe.

Volgens een vertrouwelijk rapport van advocatenkantoor AKD Prinsen van Wijmen, dat is geciteerd door BN|De Stem loopt de gemeente Drimmelen nu het risico voor de rechter te worden gesleept door andere bouwers die mogelijk in het project zijn geĂŻnteresseerd. Ook zouden burgers een klacht kunnen indienen bij de Europese Commissie (EC). Hierdoor kan de bouw jaren vertraging oplopen en dreigen schadeclaims. Naast de BredeSchool bouwt Goed Wonen ook ongeveer dertig appartementen met steunpunt en een buurtsuper. Ook dit deel van het project had wellicht openbaar aanbesteed moeten worden.

De EC vindt dat een project niet kunstmatig uit elkaar getrokken kan worden in een openbaar (de BredeSchool in het geval van Drimmelen) en privaat (woningen) deel. Het Hof van Justitie buigt zich binnenkort over dit vraagstuk. AKD stelt dat er ook sprake is van 'strijdigheid van de staatssteunregels' omdat niet duidelijk is of de gemeente een marktconforme prijs krijgt van Goed Wonen voor de grond. B en W laten weten pas te willen reageren na bestudering van het rapport. Directeur Christian Gommeren van Goed Wonen zegt alles in het werk te stellen het project door te laten gaan. Het is de bedoeling dat de bouw in 2009 begint.