Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

25-02-2008

Samenwerking KNAW en UMC Utrecht op terrein van biomedisch onderzoek

Om het Hubrecht Instituut verder uit te kunnen bouwen tot een internationaal beeldbepalend instituut op het terrein van biomedisch onderzoek hebben de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en het UMC Utrecht besloten om een samenwerking aan te gaan. Op donderdag 21 februari hebben deze partijen daartoe een overeenkomst getekend. Tot nu toe ontving het Hubrecht Instituut alleen een basisfinanciering van de KNAW, daar komt nu een bijdrage van het UMC Utrecht bij. De basisfinanciering groeit daarmee van 5,7 naar zo'n 9,7 miljoen per jaar.

Hans Clevers, directeur van het Hubrecht Instituut, benadrukt het belang van de samenwerkingsovereenkomst: 'Dank zij deze samenwerking bereikt het Hubrecht Instituut de schaalgrootte om een wereldspeler te zijn. Tegelijkertijd zullen we ons fundamentele onderzoeksprogramma stevig kunnen verankeren in de biomedische realiteit van onze grote buur'.

Geert Blijham, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht: 'Onderzoek van bench tot bedside, van dier naar mens, van laboratorium naar patiënt, daaraan wil het UMC Utrecht werken. De samenwerking met het Hubrecht Instituut in het genetisch en stamcelonderzoek geeft hieraan een grote extra impuls.'

Frits van Oostrom, president van de KNAW: 'Ons beleid is er op gericht om tot meer samenwerking tussen onze instituten en de universiteiten te komen. Dit is een prachtig voorbeeld daarvan. Het biedt een uitgelezen kans om het uitstekende onderzoek van het Hubrecht Instituut uit te bouwen.'

Het Hubrecht Instituut is een instituut van de KNAW dat onderzoek doet op het gebied van de ontwikkelingsbiologie, met speciale aandacht voor stamcellen. In samenhang met dit fundamentele onderzoek wordt ook strategisch biomedisch en genoomonderzoek gedaan. Het onderzoek is uniek omdat het zich richt op de gehele ontwikkelingsbiologie van dieren: van bevruchting tot het volwassen organisme.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Communicatie tel. 020-5510733, fax 020-6204941. communicatie@bureau.knaw.nl