Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Advies megastallen Bureau Risicobeoordeling VWA

26 februari 2008 - kamerstuk

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

VD. 2008/421 februari 2008 26 onderwerp bijlagen

BuR-advies megastallen 1

Geachte Voorzitter,

Hierbij bied ik u het advies inzake megastallen van het Bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit aan.

Ik heb dit bureau op 21 november 2007 gevraagd om een onafhankelijk advies uit te brengen ten aanzien van de risico's en kansen van deze nieuwe ontwikkeling in de veehouderij. Het advies richt zich op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn en volksgezondheid (voedselveiligheid en ziekten die van dieren op mensen kunnen worden overgebracht). Aan de hand van een reëel scenario (een ingediende vergunningaanvraag voor de bouw van een varkensstal voor ongeveer 20.000 varkens) hebben experten van Wageningen Universiteit, CIDC (inmiddels CVI) RIVM en Universiteit Utrecht hun inschatting gegeven van de mogelijke gevolgen van deze vorm van schaalvergroting.

Het Bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit heeft mij onlangs de Ministerie van Landbouw, resultaten van dit onderzoek aangeboden. Aangezien het hier om een integrale afweging Natuur en Voedselkwaliteit van een concreet scenario gaat zie ik dit advies als een aanvulling op de al eerder aan u Directie Voedselkwaliteit uitgebrachte adviezen. Gezien het debat van donderdag aanstaande, doe ik u daarom dit en Diergezondheid
Bezuidenhoutseweg 73 rapport toekomen. Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN Telefoon: 070 - 3786868 VOEDSELKWALITEIT, Fax: 070 - 3786100

G. Verburg


---- --