Amsterdam Oud Zuid


Oplichters in de wijk

De afgelopen tijd wordt de politie geconfronteerd met aangiften van vooral oudere bewoners die zijn opgelicht of bestolen.

Bij de bewoners wordt bijvoorbeeld aangebeld door personen die zich vervolgens ongevraagd opdringen. Met smoesjes over een geconstateerde gaslucht, een lek in de waterleiding of andere verontrustende berichten weten zij de bewoner te overtuigen dat zij in de woning een onderzoek moeten uitvoeren. Een `collega' komt hierna als tweede persoon in de woning die dan ongezien bijvoorbeeld een bankpas of geld weet weg te nemen.

Sommigen staan aan uw deur met een zielig verhaal of vragen pen en papier, een envelop, of geld voor een gehandicapt kind. Zij proberen op overtuigende en overrompelende manier uw vertrouwen te winnen. Het resultaat is helaas dat zij na afloop vertrekken met uw geld, sieraden en soms bankpasjes.

Helaas komt het regelmatig voor dat mensen met verkeerde bedoelingen in uw buurt aanbellen. Deze mensen doen zich bijvoorbeeld voor als:


- monteurs van gas-, water- of elektriciteitsbedrijf
- vertegenwoordigers en bezorgers van pakketjes
- nepagenten

- nieuwe buren

- thuiszorg

Aangifte

De politie verzoekt u verdachte voorvallen te melden en aangifte te doen als u bent opgelicht. Uw aangifte levert belangrijke informatie op.
Telefoon: 0900-8844.

De politie adviseert de deur niet te openen als u de situatie niet vertrouwt.