Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 22 februari 2008

G-11 gemeenten enthousiast over start nieuw jeugdproject Johan Cruyff Institute for Sport Studies, Johan Cruyff Foundation en de KNVB

Jeugd wordt gestimuleerd om een bijdrage te leveren aan de buurt, aan elkaar en te investeren in hun eigen ontwikkeling.

'Meedoen, Leren, Winnen' is een gezamenlijk project van het Johan Cruyff Institute for Sport Studies, de Johan Cruyff Foundation en de KNVB. Vrijdag 22 februari is dit project in het bijzijn van alle G11 steden, begeleiders en een aantal deelnemende jongeren officieel van start gegaan in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Dit project komt voort uit de kabinetsnota Tijd voor Sport, van waaruit het programma 'Meedoen allochtone jeugd door sport' is ontwikkeld.

Het kabinet wil zich sterk maken voor een sportieve samenleving. Sport staat voor waarden die het kabinet belangrijk vindt: gezond leven, meedoen en topprestaties leveren, een samenleving waarin men sportief met elkaar omgaat. Oogmerk van het programma Meedoen Allochtone Jeugd door Sport is om de specifieke kenmerken van sport te benutten voor opvoeding- en integratiedoelen van de allochtone jeugd. De KNVB is één van de partners die dit programma ten uitvoer brengt en vind dat Meedoen, Leren, Winnen uitstekend aansluit bij deze waarden.

Meerjarig begeleidingstraject
Meedoen, Leren, Winnen zal in eerste instantie in de G11-steden plaatsvinden en biedt jongens en meisjes die actief zijn op en rond de Cruyff Courts een meerjarig programma aan waarin ze gestimuleerd worden om een bijdrage te leveren aan de buurt, aan elkaar en te investeren in hun eigen ontwikkeling. Zij doen dit in samenwerking met het jongerenwerk, sportbuurtwerk en de buurtbewoners.

Cruyff Court Kampioenschap

Het geleerde wordt, onder begeleiding van opleiders van het Johan Cruyff Institute for Sport Studies, in de praktijk gebracht door het organiseren van een Cruyff Court Kampioenschap, bijvoorbeeld in de vorm van een voetbaltoernooi. Naast het leren organiseren van een evenement is het bijbrengen van normen en waarden, gebaseerd op de 14 regels van Johan Cruijff die gelden op de Cruyff Courts, een belangrijk onderdeel in het leerproces.

Bryan Roy ambassadeur
Bryan Roy, oud-international en trainer/coach bij Ajax, over het belang van dit project: 'Meedoen, Leren, Winnen brengt twee geweldige initiatieven van Johan Cruijff bij elkaar. Iedereen moet de mogelijkheid krijgen om te kunnen sporten. De Cruyff Courts hebben bewezen hier een belangrijke bijdrage in te leveren.

Dit project biedt jongens en meisjes de kans zélf te leren hoe ze evenementen kunnen organiseren. En de jeugd leert door de begeleiding zelf keuzes te maken. Uit eigen ervaring weet ik dat dit erg belangrijk is, voor nu en voor later. Ik neem daarom graag een voortrekkersrol in dit project.'

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Johan Cruyff Institute for Sport Studies - www.cruyffinstitute.org Dick Tuip, (: 020-3053383, dicktuip@cruyffinstitute.org

Johan Cruyff Foundation - www.cruyff-foundation.org Menno Renes, (: 020-3057766, menno@cruyff-foundation.org

Johan Cruyff Institute for Sport Studies leidt wereldwijd sporters op, zodat zij een vooraanstaande positie in de maatschappij bereiken en de belangen van de sportwereld en de samenleving dienen. In Nederland bieden wij het volgende aan:


. MBO Sportmarketing en -communicatie op Johan Cruyff Colleges in Amsterdam, Maastricht, Groningen, Nijmegen en Roosendaal;
. HBO Commerciële Sporteconomie aan de Johan Cruyff University in Amsterdam;
. International Master of Sport Management;
. On-site workshops en cursussen bij sportclubs, -bonden en -organisaties.


---- --