Provincie Noord-Holland

Excursie naar Eendenkooi t Zand

26-2-2008

Vroeger werden eenden er gevangen voor consumptie, nu worden ze er verwend: Eendenkooi 't Zand. Zaterdag wordt een excursie gehouden naar deze stille plek, waar een nieuw Natuurinformatiecentrum in gebruik is genomen.

In de Eendenkooi t Zand werden vier eeuwen geleden al eenden gevangen. Nu gebeurt dat alleen nog als ze moeten worden geringd voor wetenschappelijk onderzoek. Tegenwoordig is de Eendenkooi een oorverdovend stille plek waar het de eenden vooral erg naar de zin wordt gemaakt.

Eendenkooi

Onder leiding van de kooiker, de beheerder van de eendenkooi van Landschap Noord-Holland, kunt u een bezoek brengen aan de vangpijpen, waarin de eenden worden gevangen, en aan de observatiehut. In het kooibos kunt u wandelen tussen sneeuwklokjes en bloeiende narcissen. Kooikerhondje Saar zal proberen de eenden in de vangpijpen te dirigeren om daar letterlijk een graantje mee te pikken.

In het Natuurinformatiecentrum vindt u fotos en veel extra informatie. Ook kunt u er een kopje koffie of thee drinken.

De excursie duurt van 9.30 tot 12.00 uur. Eendenkooi t Zand is te vinden aan de Korte Bosweg 47a, 1756 CA t Zand. Aanmelden is verplicht en kan bij de informatiewinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 0251-362 762. De kosten bedragen 3,50, beschermers van Landschap Noord-Holland betalen 2,50 en kinderen tot 12 jaar 1,50.

Landschap Noord-Holland wordt gesubsidieerd door de provincie Noord-Holland.

Nieuwsredactie