Gemeente Venlo


Voorgenomen fusie Arcen en Venlden en Venlo

26-2-2008

Fusie Arcen en Velden en Venlo

De colleges van de gemeenten Arcen en Velden en Venlo hebben het voornemen om per 1 januari 2010 met elkaar te fuseren.

Op 13 maart 2008 nemen de respectievelijke gemeenteraden, in een speciale raadsvergadering, een besluit over het voornemen van de beide colleges.

Burgemeester Fons Tans van Arcen en Velden en burgemeester Hubert Bruls van Venlo maken dat bekend op dinsdag 26 februari 2008. Daarbij hebben beiden hun handtekening gezet onder een convenant.

De gemeente Arcen en Velden besloot op 20 december 2007 dat zelfstandigheid niet langer een optie is. Direct in het nieuwe jaar zijn de inwoners van Arcen en Velden en het bedrijfsleven geraadpleegd over hoe nu verder. Er waren volgens het bestuur twee opties: samengaan met Horst aan de Maas of met Venlo.

Uit de vele contacten en overleggen met bewoners en belanghebbenden, bleek Venlo de logische keuze als fusiepartner voor de gemeente Arcen en Velden.

Burgemeester Fons Tans van Arcen en Velden is verheugd en tevreden over het proces en de uitkomst tot zover. We hebben ons goed georiënteerd, en hebben toen een weloverwogen keuze gemaakt. We werken al intensief samen met de gemeente Venlo, er is al veel verbinding. De fusie zal geen omslag zijn, eerder een verder uitbouwen van wat al was.

Ook burgemeester Bruls van Venlo heeft vertrouwen in de toekomst. De gemeente Arcen en Velden is voor Venlo op meerdere fronten een geschikte en waardevolle partner. De samenvoeging betekent ook dat de nieuwe gemeente robuuster en krachtiger wordt, wat eraan bijdraagt dat ze haar rol als centrumstad beter kan waarmaken. En schoolvoorbeeld van één plus één is drie.

Op 3 maart is er in Arcen en Velden een extra (openbare) opiniërende raadsvergadering. Op 13 maart is er zowel in Arcen en Velden als in Venlo een extra (openbare) reguliere raadsvergadering waarin beide gemeenteraden wordt gevraagd het voorstel van de colleges van beide gemeenten om te fuseren te bekrachtigen en de colleges opdracht te geven de vervolgstappen in gang te zetten, zodat de fusie op 1 januari 2010 een feit is.