IVN Nederland


Noord-Holland primeur met Landschapsgidsen

Geniet u ook zo van het landschap van Noord-Holland? En zou u dat graag op een nieuwe manier beleven? Dat kan! Het Nationaal Landschap Laag Holland is als eerste gebied in Nederland een groep IVN-gecertificeerde landschapsgidsen rijker. Deze gidsen, vaak al ervaren gidsen op het gebied van natuur- en/of cultuur, starten met het voorjaar in het verschiet met nieuwe excursies.

De wandel-, fiets-, en vaarexcursies van de landschapsgidsen, werkzaam bij organisaties als het IVN, Landschap Noord-Holland en de Agrarische Natuurvereniging, staan verzameld op de website van IVN Consulentschap Noord-Holland. Nieuwe landschapsexcursies worden regelmatig toegevoegd. Vaak hebben gidsen een specialisme, zoals bijvoorbeeld de natuur, cultuurgeschiedenis of geografie van een gebied. De landschapsgids gebuikt al deze expertises om een compleet beeld van het gebied, en dus het landschap te krijgen, aldus Femke Schuitemaker, cursusleider landschapsgidsen.

De primeur in Noord-Holland kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen IVN, gebiedsbureau Laag Holland en geografe Lia Vriend. Op dit moment wordt er een nieuwe groep landschapsgidsen opgeleid in de provincie Groningen. In de toekomst genieten landschapsliefhebbers in heel Nederland van alle landschappen.

Meer informatie
Voor de cursus Landschapsgidsen Laag Holland neemt u contact op met Femke Schuitemaker, f.schuitemaker@ivn.nl. Kijk voor een overzicht van landschapsexcursies op www.ivn.nl/noordholland.
* IVN & Landschap