Gemeente Sneek


fc-educatie van het friesland college

GRATIS cursusaanbod FC-Educatie van het Friesland College

Het gehele jaar door organiseert FC-Educatie basisvaardigheden (Nederlands, rekenen en digitale vaardigheden) en diverse cursussen aan voor volwassenen vanaf 18 jaar en ouder!
Dit vindt plaats in samenwerking met de gemeenten Sneek, Bolsward, Lemsterland, Skarsterlan. Gaasterlan-Sleat, Nijefurd, Littenseradiel, Wymbritseradiel en Wunseradiel.
De cursussen worden in elk geval verzorgd in Sneek en bij voldoende aanmeldingen bij u in de buurt. Data in overleg.

Gratis cursussen voor vrijwilligers en mantelzorgers
* "Besturen kun je leren"
U zit in een bestuur, of u wilt in de toekomst bestuurslid worden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, rollenspel en video-opnames maakt u kennis met aspecten van het bestuurswerk. U leert o.a. hoe u goed samenwerkt, hoe u een agenda opstelt en hoe u zo efficient mogelijk kunt vergaderen. Duur: 6-8 bijeenkomsten.
* Boekhouden/administratie
U wilt de boekhouding/administratie voeren van een vereniging, of organisatie? Met u wordt gekeken naar bankzaken en betalingen (wat staat er allemaal op een afschrift) en u leert archiveren. Kunt u nog niet goed omgaan met de computer.Geen punt, dat leert u dan ook! Duur: 15 bijeenkomsten.

* "Oh lieve help: een computer!"
Ziet u ertegenop om zelf met de computer aan de slag te gaan? Heeft u weinig of geen kennis van de computer en internet-email. Dan is deze cursus iets voor u. We leren u om te wennen aan de computer, uw vrees te overwinnen en pas daarna gaat u aan de slag met teksten, internet enz. Duur: 15 bijeenkomsten en instromen in Sneek kan de hele week. Kunnen we u deze cursus aanbieden bij u in de buurt, dan data in overleg. U betaalt wel zelf de materiaalkosten: EUR 55,-

* He, een klant, interessant!
U leert als vrijwilliger/mantelzorger op een correcte en effectieve manier om te gaan met klanten, clienten of collega's van uw organisatie. U leert o.a. beter communiceren, effectief omgaan met anderen, u leert naar uzelf te kijken, hoe kan ik me krachtig(er) voorstellen; hoe kan ik goed mijn eigen mening geven; hoe luister ik actief, hoe kan ik beter samenwerken, hoe ga ik om met agressieve klanten, hoe bepalend is mijn gedrag op het gedrag van de ander en ook hoe voer ik een slecht-nieuws gesprek? Duur: 6-8 bijeenkomsten.

* Zorgen voor een naaste!
U bent mantelzorger. U zorgt al lange tijd voor een dierbaar iemand, of voor iemand waar u een bepaalde relatie mee hebt. Vaak is het niet gemakkelijk om naast de zorg voor de ander ook nog tijd vrij te maken voor uzelf. Dan kan de zorg u ineens te zwaar worden. In deze cursus leert u de balans te vinden zodat u gezond kunt blijven zorgen voor de ander....en uzelf. In deze cursus ontmoet u andere mantelzorgers en is er gelegenheid om met elkaar ervaringen uit te wisselen over bv: hoe bewaak ik mijn grenzen, hoe beheer ik mijn eigen zorgtaken en hoe ga ik om met hulpverleners? Duur: 6-8 bijeenkomsten.

* Handig omgaan met mobiele telefoons
U hebt voor uw taken als vrijwilliger/mantelzorger een mobiel nodig, maar u gebruikt deze te weinig. U weet niet goed wat u moet doen als u gebeld wordt, of u weet te weinig van de mogelijkheden van de verschillende typen mobiele telefoons. U leert sms-en, hoe u een telefoonboek aanlegt, hoe u kunt opladen, en hoe u voor uzelf of anderen noodzakelijke contacten kunt opzoeken en aanmaken. Duur: 4 bijeenkomsten

* "Goedemorgen, mijn naam is.......... "
U bent vrijwilliger/mantelzorger en u wilt uzelf sterker presenteren. Hoe kan ik me krachtiger voorstellen? Hoe kan ik mijn eigen mening geven? Hoe luister ik actief en hoe kan ik beter samenwerken? U leert in deze cursus door te doen. Duur: 8 bijeenkomsten.

Gratis cursussen voor 55 plussers

* Handig met uw mobiel.
Hebt u een mobiele telefoon, maar gebruikt u deze te weinig tot niet. Weet u niet goed wat u moet doen als u wordt gebeld, of als u zelf wilt bellen, hoe u telefoonnummers kunt opslaan, hoe u de mobiele telefoon op slot kunt zetten, of hoe u met uw mobiele telefoon een bericht kunt versturen (sms)? Zelfstandig en in groepjes oefent u in deze vaardigheden. Duur: 4 bijeenkomsten.
* Waar is mijn sleutel?
U vergeet soms informatie, of u kunt ergens niet meer op komen. Vergeet u wat u net gelezen hebt? Dan is deze cursus geheugentraining iets voor u. Op zich is het geheugen niet te verbeteren, maar de kwaliteit van opnemen en opslaan van informatie kan wel degelijk toenemen. Het doel van de cursus is dat u ontdekt hoe u het beste met uw beperking om kunt gaan. Dit gebeurt o.a. met werkvormen als spelletjes, trucjes, ontspanningsoefeningen, concentratieoefeningen enz. Duur: 8 bijeenkomsten en op een later tijdstip 1 terugkombijeenkomst.
* Baas over uw eigen papieren
U wilt uw eigen administratie op orde krijgen en houden, u wilt beter zicht krijgen op uw bestedingsgedrag, u wilt alles weten over financiele regelingen, of u wilt graag zicht krijgen in het ordenen van uw eigen administratie. Dan is deze cursus iets voor u. U buigt zich over uw in- en uitgavepatronen en hoe u dat persoonlijk bijhoudt of kunt verbeteren. U leert uw administratie ordenen en u leert om een systeem aan te brengen in uw opbergmappen. Hebt u er een computer bij nodig en daar kunt u nog niet goed mee werken, dan mag u eerst daarmee aan de slag. Duur: 6-8 groepsbijeenkomsten.

* "Opzij, opzij, opzij..."
U ervaart dat u bij het ouder worden binnenkort een scootmobiel nodig hebt of u hebt sinds kort een scootmobiel. Maar ja, hoe ga ik ermee om in het verkeer? Dan is deze cursus iets voor u. U leert, als het moet zelfs 1 op 1, hoe u zich beter en vrijer kunt bewegen in het verkeer met een scootmobiel. U leert de verkeersregels nogmaals als dat nodig is. U krijgt tips voor meer zelfvertrouwen en eventueel krijgt u alle nodige informatie over de mogelijkheden van de scootmobiel. En natuurlijk leert u meteen in de praktijk in uw eigen leefomgeving. De docent kan u bezoeken. Duur: 3 dagdelen en op elk moment kan er gestart worden.
* Verhip.....hoe koop ik een treinkaartje? U merkt keer op keer dat het kopen van strippenkaarten, treinkaartjes uit automaten enz. niet gemakkelijk gaat. En straks komt de chipkaart. U hikt aan tegen reizen met openbaar vervoer, omdat u niet goed weet hoe u vervoersbewijzen koopt. Dan is dit iets voor u. U leert op het treinperron hoe u een treinkaartje uit de automaat koopt. U leert hoe u het goedkoopst een strippenkaart koopt. U weet wat een daluren kaart is. U leert kaartjes kopen bij een parkeergarage. U leert over het gebruik van de verschillende betaalautomaten. Duur: 2 bijeenkomsten.

* Apparaten, hoe bedien ik die?
U merkt dat u moeite hebt met het bedienen van moderne apparatuur. Dan is deze knoppencursus iets voor u. U kunt in deze cursus zelf aangeven over welke apparaten u meer wilt weten. U krijgt uitleg over het gebruik van de TV en de afstandbediening; de dvd en cd speler; de video, de magnetron en u gaat samen aan de slag met het lezen van de bijbehorende handleidingen. Duur: 4 bijeenkomsten.
* Oh jee, een lege portemonee
U kunt uw rekeningen niet volledig meer betalen, hoe kunt u aan het eind van de maand geld sparen? U merkt dat er telkens aan het eind van uw geld nog een stukje maand overblijft. Dan is deze cursus iets voor u. U krijgt tips om met geld om te gaan en u weet waar u tegenaan loopt met uitgaven en hoe u dat beter kunt doen. U leert wat een huishouding kwijt is aan kosten en vaste lasten. Duur: 4-6 bijeenkomsten.

* How do you do?
U gaat op vakantie naar het buitenland, u wilt beter omgaan met internet, u wilt zich correct uitdrukken naar buitenlanders toe, of u wilt bellen met uw kleinkinderen in Australie. In deze cursus leert u Engels verstaan en spreken. Duur: 24 bijeenkomsten voor beginners en 15 bijeenkomsten voor gevorderden.
* Werken met G-mail.
U wilt leren om met G-mail te werken? G-mail betekent Gratis mail. Dan is deze cursus iets voor u. U leert in deze cursus e-mailen; u leert een adresboek maken; u leert chatten; u leert gebruik te maken van de tekstverwerker in G-mail en u leert een elektronische agenda bij te houden. Duur: 4 bijeenkomsten en instromen in Sneek kan de hele week.

* Zicht op uzelf
U wilt beter zicht krijgen op uw dagelijks handelen en de kwaliteit van uw leven hoog in het vaandel houden. Dan is deze cursus iets voor u. Vanuit verschillende invalshoeken kijkt u op speelse wijze naar uw gezondheid; uw materiele positie; uw sociale contacten; uw maatschappelijke activiteiten en uw inspiratiebronnen. Het gaat hierbij om uzelf, maar u leert juist veel door er met anderen over te praten. En u bepaalt wat u wilt delen. Duur: 8 bijeenkomsten.

* Het schrijven van een levensverhaal
U wilt op zoek naar herinneringen aan de hand van oude foto's? U wilt op zoek naar de puzzelstukjes van uw eigen leven? Dan is dit een cursus voor u. U oefent in het zo helder en duidelijk mogelijk formuleren van stukjes van uw levensverhaal. U leert hoofd-en bijzaken onderscheiden, u leert beter in het Nederlands/Fries te schrijven wat u bedoelt. U vertelt uw verhaal aan de andere deelnemers en omgekeerd. U weet aan het eind van de cursus wat uw inspiratiebronnen zijn en u hebt een start gemaakt met uw levensverhaal op schrift te stellen. Duur: 8 bijeenkomsten.

GRATIS Het Friesland College biedt cursussen voor specifieke groepen.
* "Oh lieve help, weer die computer!".
U bent tussen de 18 en 55 jaar en u ziet overal om u heen dat er gewerkt wordt met computers. Zelf ziet er tegenop om met die computer aan de slag te gaan. U hebt dus weinig of geen kennis van de computer, internet of email. We leren u om te wennen aan de computer, we leren u uw vrees te overwinnen en pas daarna gaat u aan de slag met teksten, internet enz. Duur: 15 bijeenkomsten. Instromen kan de hele week in Sneek, of bij voldoende deelname in uw eigen woonomgeving U betaalt wel zelf de materiaalkosten: EUR 55,-

* "Hoera, ik kan googelen".
U kunt al een beetje overweg met de computer, maar verder doet u er weinig mee. En toch wilt u best meer weten over internet en hoe u handig kunt "googelen", of telebankieren, of werken met met DigiD, of deelnemen aan marktplaats.nl , of nog eens "uitzending gemist" bekijken, of u wilt leren om foto's te bewerken. Dan is deze cursus iets voor u. Wij leren u in de praktijk ermee aan de slag te zijn en u draagt ook aan wat u wilt leren. Duur: 10 bijeenkomsten. Instromen kan de hele week in Sneek, of bij voldoende deelname in uw eigen woonomgeving.
* "Can I help you?"
U bent tussen de 18 en 55 jaar en u merkt dat u het Engels nodig hebt voor uw werk, voor internetgebruik, voor het beter kunnen lezen van de vakbladen, voor gesprekken met medelanders enz. dan is deze cursus iets voor u. In deze cursus leert u Engels verstaan, lezen en spreken. Duur: 15 bijeenkomsten.
* "Wat moet mijn kind toch telkens op dat internet?" U bent ouder van schoolgaande kinderen tussen 4-16 jaar en u weet niet wat uw kind op internet aan het doen is. En dat zorgt voor veel onbegrip. U ziet uw kind msn-en, en hoort wel eens over cyberpesten, chatten enz, en u wilt met uw kind hierover in gesprek. Alleen dat lukt maar niet. In deze cursus gaat het om de kloof tussen u als ouder en uw kind te verkleinen. Maar hoe doe je dat? Het internetgedrag van uw kind staat centraal en u leert grenzen af te spreken met uw kind. Duur: 5 bijeenkomsten.
* Huiswerkbegeleiding
U bent ouder van schoolgaande kinderen tussen 4-16 jaar en u weet dat uw kind extra hulp nodig heeft met het maken van het huiswerk en de begeleiding. U wilt ook meer weten over de belevingswereld van uw kind en zijn school. Welke vakken krijgt uw kind, wat is de beste omgeving om thuis huiswerk te maken, wat is uw rol als ouder enz. In de cursus leert u reflecteren, vragen stellen, grenzen stellen en het wijzigen van gedragspatronen. Duur: 4 bijeenkomsten.

* Wanneer een D en wanneer een T?
U merkt in het dagelijkse leven wel eens dat de kennis van de Nederlandse taal wat is weggezakt. Hoe zit het ook al weer met de d en de t; of met de goede zinsopbouw, spelling of werkwoorden. Allemaal vragen waarmee u bij het Friesland College terecht kunt. Duur: 15 bijeenkomsten en u kunt de hele week terecht in Sneek, of bij voldoende deelname in uw eigen omgeving.
* Reken maar!
U merkt in het dagelijkse leven wel eens dat de kennis van het rekenen is weggezakt. Hoeveel is ook al weer 15% korting op 125 euro, of hoeveel geld krijgt u terug als iets EUR 37.15 kost en u betaald 50 euro en 50 cent? Misschien heeft u sowieso moeite met getallen, cijfers....met rekenen in het algemeen. Bij het Friesland College kunt u deze vaardigheden opnieuw inoefenen of leren. Duur: 15 bijeenkomsten en u kunt de hele week terecht in Sneek.

Aanmelden voor alle cursussen kan vanaf heden! Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht bij FC-Educatie Sneek. Telefoon: 0515 429 629 van maandag tot en met donderdag tijdens kantooruren.