Rechtbank 's-Hertogenbosch


Levenslang voor moord op school in Hoogerheide

âs-Hertogenbosch, 26 februari 2008 - Het gerechtshof âs-Hertogenbosch heeft vandaag Juliën C. in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op een 8-jarige scholier in Hoogherheide op 1 december 2006.

In tegenstelling tot de rechtbank Breda vindt het hof dat er sprake is van moord en niet van doodslag. Het hof overweegt dat de verdachte voldoende tijd heeft gehad om zich te kunnen beraden op de betekenis en gevolgen van zijn voorgenomen daad. Het hof is van oordeel dat niet kan worden uitgesloten dat de verdachte een potentieel gevaar voor de samenleving blijft. Daarom moet voorkomen worden dat hij ooit nog de gelegenheid krijgt om iemand van het leven te beroven.

Het hof komt ook tot een andere straf dan de rechtbank Breda, omdat dat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat verdachte. tijdens het delict leed aan een geestelijke stoornis of een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens.

De 23 jarige verdachte, die tijdens de terechtzitting in hoger beroep zijn eigen verdediging voerde, heeft een groot aantal twijfels geuit over het bewijs van zijn schuld aan de dood van het 8-jarige jongen. Zo staat het ontbreken van overtuigende DNA-sporen op onder andere het mes dat is gebruikt en de kleding die door verdachte zou zijn gedragen, niet in de weg aan de conclusie dat het J.C. is geweest die de dodelijke verwondingen heeft toegebracht. De door verdachte. geopperde mogelijkheid dat een ander die kleding toen heeft gedragen of dat hij, zonder daaraan enige herinnering te hebben, door anderen zou zijn gedwongen tot het doden van het slachtoffer, wordt door het hof verworpen omdat daarvan in het onderzoek niets is gebleken.

LJ Nummer

BC5105

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 26 februari 2008 Naar boven