Senternovem


26-02-2008 | Nederlands MKB doet het goed in eerste Eurostars ronde

Op 8 februari is de eerste inschrijvingsronde voor Eurostars gesloten. Van alle ingediende projecten is beoordeeld of ze voldoen aan de Eurostars-criteria. Dit levert een mooie score op van 202 Eurostars-projecten. Met een totaal van 30 projecten met Nederlandse deelname kunnen we concluderen dat ook het Nederlandse MKB Eurostars al goed weet te vinden.

De komende periode worden alle projecten beoordeeld door een Internationaal Evaluatie Panel op basis van drie criteria: algemene projectopbouw, technologie / innovatie, markt / concurrentievermogen. De criteria wegen allen even zwaar en worden beoordeeld op een schaal van 0 tot 10. De totale score is de som van de drie criteria. De drempelwaarde voor een positieve beoordeling is 20 punten én een minimale score van 6 punten voor elk van de criteria. Op basis van de behaalde scores wordt een rangschikking gemaakt. De projecten die bovenaan de lijst staan komen het eerst in aanmerking voor subsidie. De deelnemende landen moeten de volgorde van de rangschikking aanhouden bij het toekenen van subsidie, tot het nationale budget is uitgeput.

Wat is Eurostars?
Eurostars is een nieuw Europees innovatieprogramma en onderdeel van Eureka. 27 van de 37 Eureka-landen en de Europese Commissie stellen geld beschikbaar om projecten te ondersteunen die het MKB heeft geïnitieerd. Het gaat om high-tech bedrijven die minimaal 10% van hum omzet of FTE's besteden aan R&D. Het doel is marktgerichte R&D projecten waarin het MKB een belangrijke rol speelt te financieren.

Wat is een Eurostars-project?
Een Eurostars-project is een Europees R&D-project en wordt geleid door een high-tech MKB. Een high-tech MKB besteedt 10% van de omzet of FTE's aan R&D. Net als Eureka beperkt Eurostars zich niet tot bepaalde thema's, maar verwelkomt technologisch innovatieve projecten uit alle vakgebieden. Úw idee staat centraal.

De uitvoering van het Eurostars-programma wordt gedaan door het Nederlandse Eureka-secretariaat dat bij SenterNovem is ondergebracht.