Gemeente Bedum


B. en w. veranderen opzet dorpenrondes

26 februari 2008
College Bedum in gemeentehuis Het college van b. en w. heeft wijzigingen doorgevoerd in de opzet van dorpenrondes. In die bijeenkomsten kunnen bewoners van de dorpen in gesprek met het college over zaken die betrekking hebben op het dorp. De rondes werden in 1998 ingevoerd om de band tussen bestuur en burger te versterken. Het concept van de rondes is onlangs door het college geëvalueerd.

Met name in Onderdendam en Zuid en Noordwolde trekken de rondes veel publiek. De belangstelling in Bedum viel doorgaans tegen. Dat laatste is voor het college aanleiding geweest in Bedum meer wijkgericht te gaan werken. Bedum is daartoe verdeeld in vier secties. Ook voor het buitengebied dat onder de kern Bedum valt, komt een aparte ronde. Het college verwacht de in totaal acht dorpen en wijkrondes in de gemeente binnen anderhalf tot twee jaar te kunnen afwerken.

De agenda voor de dorpenrondes werd voor een deel bepaald in samenspraak met de verenigingen voor dorpsbelangen. Dit blijft in de nieuwe opzet onveranderd. Bezoekers van de rondes konden verder direct voorafgaand aan de bijeenkomst agendapunten aandragen. Die mogelijkheid komt nu te vervallen. In plaats daarvan krijgen bewoners van dorpen en wijken vóór de uiteindelijke bijeenkomst de mogelijkheid om per email, per brief of telefonisch agendapunten in te dienen. Hiermee wil het college bevorderen dat er al in de bijeenkomst duidelijkheid kan worden verschaft op vragen en opmerkingen. In de oude situatie was dat niet altijd mogelijk.

Het voorzitterschap van de rondes lag bij de voorzitter van de betreffende organisatie voor dorpsbelangen. In de nieuwe opzet wil het college werken met een onafhankelijke gespreksleider. Die moet vooral de dialoog tussen het gemeentebestuur en de bezoekers meer gestalte gaan geven. Het college beraadt zich nog op de mogelijkheid om de gemeenteraad in de toekomst een rol in de rondes te geven. Het college streeft ernaar nog voor de komende zomer twee rondes te houden. Dat worden waarschijnlijk die in Zuidwolde en die voor het noordwestelijke deel van Bedum.