Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 26 februari 2008 VO/S&O/2008/3622 28 januari 2008 2070809460

Onderwerp Bijlage(n) vragen van kamerlid Gerkens
Kamervragen

Hierbij zend ik u, mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het antwoord op de vragen van kamerlid Gerkens van uw Kamer inzake het bericht `Computersysteem scholen vaak zo lek als een mandje'.

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2070809460.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

6
44
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap OCW 11 Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag, T +31-70-4123457 F +31-70-4123456 www.minocw.nl

blad 2/3

Vragen van het lid Gerkens (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht dat computersystemen van scholen. (Ingezonden 24 januari 2008)


1
Wat is uw oordeel over het bericht `Computersysteem scholen vaak zo lek als een mandje'? 1)

Goed dat er aandacht voor is, zodat scholen alert zijn op de problematiek.


2
Deelt u de conclusies van de Stichting Kennisnet, die stelt dat veel computersystemen van scholen relatief gemakkelijk zijn te kraken en dat veel scholen grote beveiligingsrisico's lopen? Zo neen, waarom niet?

Scholen lopen, net als andere organisaties, beveiligingsrisico's.

Uit het rapport Ethical Hack1 blijkt dat het op een aantal onderzochte scholen (5 van 14) mogelijk is om het netwerk binnen te komen. Of dit ook de leerlingenadministratie zelf betreft is niet vast te stellen. Dit onderzoek betreft slechts een beperkt aantal scholen. Het is dan ook niet mogelijk om generieke uitspraken over alle PO en VO scholen te doen.

De examenbestanden, beantwoording en cijfers bij de digitale examens zijn vervat in een gesloten bestand dat beveiligd is door encryptie. Deze bestanden zijn 1 1/2 jaar geleden getest door een extern hackerbureau en veilig bevonden. Als leerlingen al de toegang kunnen forceren dan is de informatie dus onleesbaar. De beveiliging van de examens in brede zin, waaronder het gevaar van hacken, is een continu aandachtspunt in het overleg tussen CEVO en OCW.

Door de veranderende ict-omgeving zullen steeds nieuwe maatregelen noodzakelijk zijn. De verantwoordelijkheid van de hiervoor vereiste ict-inrichting blijft bij de scholen.


3
Wat is uw mening over het feit dat drie jaar geleden een zelfde onderzoek dezelfde resultaten liet zien? Welke maatregelen zijn de afgelopen drie jaar genomen om de beveiliging te verbeteren? Zo neen, waarom niet?

Mede gezien de snelle ontwikkelingen op ICT-terrein blijft het zaak om waakzaam te blijven. Gegeven de eigen verantwoordelijkheid van de scholen zijn de maatregelen die worden genomen vooral gericht op het vergroten van bewustzijn en expertise op scholen.

Scholen die hebben meegedaan aan de Ethical Hack hebben maatregelen getroffen om de bij de test naar voren gekomen punten te verbeteren.

Er is geen aparte wet- en regelgeving nodig voor leerlingen die inbreken op een computersysteem. Net als bij 'gewone' inbraken gelden voor leerlingen dezelfde regels als voor anderen.


4
Onderschrijft u de opinie dat de computersystemen in het onderwijs gemiddeld slechter zijn beveiligd dan in het bedrijfsleven en dat dit vooral wordt veroorzaakt door een gebrek aan financiële middelen in het onderwijs? Wilt u uw antwoord uitleggen?

Het is niet mogelijk een generieke uitspraak te doen over de beveiliging van computersystemen in het onderwijs en in het bedrijfsleven. Het goed beveiligen van computersystemen hoeft niet veel te kosten.


1 Zie: http://www.ictopschool.net/software/veiligheid/ethical-hack Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag, T +31-70 - 4123457 F +31-70-4123456 www.minocw.nl

blad 3/3

Er zijn veel goede en goedkope (soms gratis) beveiligingsoplossingen beschikbaar. Hier maken steeds meer scholen gebruik van.


5
Deelt u de mening dat, als de overheid het gebruik door scholen van digitale registratiesystemen stimuleert zoals de incidentenregistratie en het leerlingvolgsysteem, zij de scholen moet ondersteunen met voldoende middelen en kennis om deze registratiesystemen te beveiligen? Zo ja, wat gaat u doen om dit te bewerkstelligen? Zo neen, wat is uw visie hierop?

De onderwijsinstellingen in het PO, VO en BVE ontvangen een bedrag van ruim 80,- euro per leerling in de lumpsum voor ICT. Dat is circa 90% van de ict middelen die ik beschikbaar heb.

Op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens zijn scholen al verplicht om afdoende maatregelen te treffen ter beveiliging van de systemen waarin ze persoonsgegevens verwerken. Extra wettelijke maatregelen zijn niet nodig. Het is vooral aan de scholen zelf om bij de inrichting van de ict systemen waarvoor zij kiezen afdoende maatregelen te treffen om de veiligheid van de gegevens te waarborgen. Daarvoor kunnen ze te rade bij Stichting Kennisnet of de leverancier van het computersysteem.

De vormgeving van de incidentenregistratie staat nog in de kinderschoenen. Dit aandachtspunt zal worden meegenomen in het ontwikkeltraject van de incidentenregistratie.


6
Welke maatregelen gaat u nemen om het probleem van onveilige computersystemen op scholen op te lossen?

Uitgangspunt van mijn beleid is dat scholen zelf verantwoordelijk zijn voor een deugdelijk en veilig ict beleid. Stichting Kennisnet, gefinancierd door OCW, helpt scholen bij het efficiënt en effectief gebruik van ICT. Eén aspect hiervan is scholen informeren op het gebied van de beveiliging van ICT. Het uitgevoerde onderzoek sluit hier ook bij aan. Dit onderzoek biedt concrete aanbevelingen voor scholen om veilig om te gaan met het netwerk.

Andere voorbeelden zijn http://www.surfnetkennisnetproject.nl/toepassingen/warp

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag, T +31-70 - 4123457 F +31-70-4123456 www.minocw.nl