Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk
26 februari 2008 DCE/08/6171

Onderwerp
Aanbesteding Het Nieuwe Rijksmuseum

Op 7 december 2007 stuurde ik u een voortgangsrapportage (Tweede Kamer, vergaderjaar 2007 ­ 2008, 28 989, nr. 60) over de verbouwing van het Rijksmuseum te Amsterdam. In deze rapportage heb ik toegezegd u op de hoogte te houden van de voortgang van de aanbestedingsprocedure. Bij deze bericht ik u over de laatste ontwikkelingen in de aanbestedingsprocedure van Het Nieuwe Rijksmuseum.

Voorgeschiedenis
In november 2006 is de voorgenomen verbouwing van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum volgens de Europese aanbestedingsregels bekend gemaakt. Op 11 juli 2007 heeft één van de twee aannemers zich teruggetrokken. De reden die daarvoor werd aangevoerd is dat de uitvoering van het project niet meer in de portefeuille paste van deze aannemer. Er zijn toen meerdere mogelijkheden verkend met behulp van diverse experts op het gebied van aanbestedingen en het aanbestedingsrecht. Uiteindelijk is ervoor gekozen om de aanbesteding met deze ene partij voort te zetten.

Aanbieding aannemer en analyse
Eind januari kwam de aanbieding van de aannemer. Deze aanbieding bestaat niet alleen uit een bedrag, maar ook uit een uitgebreide beschrijving van de aanpak van het bouwproject. De aanbestedende dienst, de Rijksgebouwendienst, heeft enkele weken de tijd nodig gehad om de aanbieding te analyseren.
Parallel aan het aanbestedingstraject heeft de aanbestedende dienst zoals te doen gebruikelijk een controlebegroting laten maken. Daarnaast is door een onafhankelijk financieel bouwkundig adviesbureau een contrabegroting opgesteld. Beide begrotingen zouden moeten uitwijzen of de oorspronkelijke begroting klopt, met inachtneming van de huidige marktomstandigheden. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/3

Uitkomst analyse
De controlebegroting van de aanbestedende dienst en de contrabegroting van het onafhankelijk financieel bouwkundig adviesbureau zijn, met inachtneming van de huidige marktomstandigheden, op hoofdlijnen in overeenstemming met elkaar en met de oorspronkelijke begroting. Hiermee is vastgesteld dat de oorspronkelijke begroting in essentie realistisch is. De aanbestedende dienst en het onafhankelijk adviesbureau die de begrotingen hebben gemaakt hebben ook de inschrijving van de aannemer getoetst. De analyse van de inschrijving en het projectplan van de aannemer wezen uit dat de aanbieding van de aannemer op alle onderdelen veel hoger uitkwam dan de eigen begroting en de contrabegroting. Tegenover een begroting van 134 miljoen euro kwam een aanbieding van de aannemer van 222 miljoen euro.

Besluit
Het verschil tussen de aanbieding van de aannemer en de begroting is dermate groot, dat besloten is de aanbieding onaanvaardbaar te verklaren. Onderhandelingen zijn met dit grote verschil tussen aanbod en begroting zinvol noch geloofwaardig.

Heraanbesteden
Nu de aanbieding onaanvaardbaar is verklaard, dient er een nieuwe aanbestedingsprocedure te worden gestart. Hierdoor zal het project vertraging oplopen. In de vorige voortgangsprocedure heb ik gemeld dat ik afhankelijk van het verloop van de aanbesteding een indicatie zou kunnen geven wanneer de heropening van het museum zal plaatsvinden. In geval van gunning zou ik nu een indicatieve openingsdatum kunnen melden. Echter, nu er tot heraanbesteden moet worden overgegaan, is dat niet mogelijk. Wel kan ik bij benadering een tijdpad schetsen.

Allereerst zal er gewerkt worden aan een gewijzigde opdrachtformulering. De aanbestedende dienst, de Rijksgebouwendienst, heeft het voornemen de opdracht te splitsen in meerdere percelen (dit is noodzakelijk, aangezien het volgens het aanbestedingsrecht niet mogelijk is om tweemaal precies dezelfde opdracht in de markt te zetten). Er wordt een nieuwe Europese aanbestedingsprocedure gestart. Afhankelijk van de beschikbaarheid van gegadigden worden op z'n vroegst na de zomer van 2008 de nieuwe aanbiedingen van de aannemers verwacht. Daarna volgt gunning, zo nodig na onderhandelingen. In geval van gunning volgen daarop de voorbereidende werkzaamheden, zoals het gereed maken van de bouwplaats. In de loop van 2009 zouden de eerste werkzaamheden kunnen aanvangen. Indien geen verdere tegenslagen volgen, kan het Rijksmuseum eind 2012, met mogelijke uitloop naar 2013, heropend worden.

blad 3/3

Ik realiseer mij terdege dat dit betekent dat een groot deel van de collectie van het Rijksmuseum nog langer onthouden wordt aan een groot publiek. Ik betreur dat ten zeerste. Echter, vanuit het oogpunt van een zorgvuldig omgaan met collectieve middelen ben ik niet bereid om de nu geoffreerde prijs te betalen. De vertraging die het project nu oploopt vind ik zeer betreurenswaardig, maar met dit grote verschil tussen prijs en begroting rest mij geen andere weg.

Zodra ik meer weet over het vervolgtraject zal ik u nader informeren. Na definitieve gunning zal ik u een nieuw financieel overzicht sturen.

Mede namens de minster voor Wonen, Wijken en Integratie, mevrouw drs. Ella Vogelaar de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk