Senternovem


26-02-2008 | Flats niet slopen, maar herontwikkelen met restmaterialen

Recent is het rapport (No) Flat Future verschenen met daarin een vernieuwend ontwerp voor de herontwikkeling van een stempel van vier naoorlogse laagbouwflats van in totaal 120 woningen in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet. Kernpunt van het ontwerp is dat de bestaande casco's grotendeels blijven.

In het ontwerp wordt de kavel van het stempel als één geheel vormgegeven. Het krijgt daarmee functioneel en ruimtelijk een duidelijke plaats in de omgeving. Bovendien worden er functies aan het stempel toegevoegd, zoals bedrijfsruimten en maatschappelijke functies. Het bestaande groen wordt beter geïntegreerd. Het ontwerp gaat uit van hergebruik van afvalproducten en restmaterialen die vrijkomen uit sloopprojecten elders in Hoogvliet

Ontwerp voor Hoogvliet

(No) Flat Future is in opdracht van SenterNovem uitgevoerd door Bouwcarroussel NV uit Moerkapelle en 2012 Architecten uit Rotterdam.

Het basisprincipe van de oplossing is `wat je al hebt' als uitgangspunt te nemen. Flats worden niet gesloopt maar herontwikkeld. Hierbij worden de afzonderlijke woningen verbeterd en uitgebreid en de complete wijk als één geheel aantrekkelijker gemaakt.

Het ontwerp is te beschouwen als een verkennende studie met als doel ontwerpers en opdrachtgevers te inspireren tot een nieuwe aanpak. Het onderzoeksresultaat levert een gedetailleerd beeld van de mogelijkheden, kansen en aandachtpunten.

Meer informatie
Voor meer informatie over het project: (no) flat future een nieuwe toekomst voor naoorlogse_flats.
Het volledige rapport is te bestellen
via duboinfodesk@senternovem.nl of u kunt het rapport hieronder downloaden.