Partij van de Arbeid

'Betere voorlichting medisch onderzoek'

26-02-2008 11:52

De PvdA is verontrust over de berichten dat de familie van een overledene niet op de hoogte is geweest van de deelname aan een probiotica-experiment. PvdA Tweede-Kamerlid Chantal Gillard: De voorlichting aan deelnemers van medisch-wetenschappelijk onderzoek moet onafhankelijker.'

Al eerder deze maand heeft Gill'ard in de Tweede Kamer aangedrongen op herziening van de procedure van toestemming voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Al sinds de evaluatie van de Wet Wetenschappelijk Onderzoek met Mensen in 2004 is duidelijk dat de informatievoorziening op basis waarvan patienten besluiten al dan niet deel te nemen aan een medisch-wetenschappenlijk expiriment veel zorgvuldiger moet.

Gill'ard: De voorlichting over het onderzoek - en de risico's daarvan
- wordt nog altijd gegeven door de behandelend arts of iemand die bij het onderzoeksinstituut in dienst is. Kortom: door mensen die er zelf belang bij hebben dat mensen aan het onderzoek meedoen. De commissie die goedkeuring moet geven aan wetenschappelijk onderzoek, de Medisch Ethische Toetsingscommissie, kan de praktijk van de voorlichting onvoldoende beoordelen, want zij kijken uitsluitend naar plannen op papier. Bovendien is er veel te weinig bekend over hoe patiënten die voorlichting zelf ervaren, aldus Gill'ard.

De PvdA verlangt dat de gesprekken over deelname aan onderzoek door een onafhankelijke arts worden gevoerd, bijvoorbeeld iemand die verbonden is aan de KNMG. Dat sluit onbewuste of bewuste beïnvloeding door een behandelend arts of onderzoeker uit. Dat is bij zware persoonlijke beslissingen, vaak over leven of dood, van groot belang.