European Union




---

Verklaring van het voorzitterschap namens de EU over de presidentsverkiezingen in Armenië, 19 februari 2008
---

Reference: PESC/08/21 Date: 22/02/2008

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/21

Brussel, 25 februari 2008

5589/1/08 REV 1 (Presse 17)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de EU over de presidentsverkiezingen in Armenië, 19 februari 2008

De Europese Unie feliciteert het Armeense volk voor het houden van competitieve presidentsverkiezingen in Armenië.

De Europese Unie nam nota van de verklaring inzake de voorlopige bevindingen en conclusies van de internationale verkiezingswaarnemingsmissie, waarin geconcludeerd wordt dat de presidentsverkiezingen in Armenië, een belangrijke test voor de democratie in dat land, grotendeels zijn verlopen volgens de afspraken en normen die in het kader van de OVSE en de Raad van Europa gelden. De Europese Unie juicht toe dat reële inspanningen zijn gedaan om de in vorige verkiezen vastgestelde tekortkomingen weg te werken.

De EU merkt evenwel ook op dat in het rapport bedenkingen worden geuit over het verkiezingsproces en dat verdere verbeteringen noodzakelijk zijn om de resterende knelpunten aan te pakken. Met name wordt opgemerkt dat volgens het ODIHR verbeteringen en meer politieke wil nodig zijn om problemen aan te pakken zoals het gebrek aan vertrouwen in het verkiezingsproces bij de bevolking, de onduidelijke scheiding tussen overheids- en partijfuncties, en de ongelijke behandeling van de kandidaten.

De Europese Unie ziet uit naar de definitieve resultaten van de presidentsverkiezingen en roept de bevoegde autoriteiten op ervoor te zorgen dat alle klachten adequaat worden onderzocht en de tekortkomingen worden aangepakt.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026
press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

5589/1/08 REV 1 (Presse 17)