Gemeente Nijmegen

College stelt bestemmingsplannen Waalfront Nijmegen vast

26/02/2008

Burgemeester en wethouders hebben de verschillende juridische documenten vastgesteld die nodig zijn voor de bouw van het Waalfront in Nijmegen-West. Het gaat om het bestemmingsplan Nijmegen Waalfront, de partiële herziening van het bestemmingsplan Geluidzone Industrieterrein Nijmegen West/Weurt en het Besluit Hogere Waarde voor het Waalfront. De plannen hebben aan het einde van 2007 ter inzage gelegen.

Op het bestemmingsplan Nijmegen Waalfront zijn ongeveer dertig zienswijzen binnengekomen. Het plan is op een beperkt aantal punten gewijzigd en aangevuld. De zienswijzen gaan, net als tijdens de eerdere inspraakfase, grotendeels over de voorgenomen verkleining van de Waalhaven, de aanleg van de Stadsweg langs het wooncomplex Waalhaeve en de hoogbouw op het Gelderlanderterrein. Op deze punten is het bestemmingsplan niet gewijzigd. Het college houdt vast aan de gemaakte keuzes en ambities in het door de raad vastgestelde Masterplan Waalfront.

Ook ten aanzien van de bouwhoogte in deelgebied de Bakens houdt het college vast aan het masterplan. Hierover is met Defensie overeenstemming bereikt. Defensie had tijdens de inspraakperiode bezwaar aangetekend tegen de hoogte van de gebouwen, vanwege mogelijke verstoring van de radar van Volkel. Afgesproken is dat er tot aan 65 meter boven NAP geen belemmering is om te bouwen. Boven 65 meter boven NAP moet de radarbeheerder van Volkel toestemming geven. Dit heeft onder andere te maken met de vorm van de gebouwen en technische toepassingen.

Op de partiële herziening van het bestemmingsplan Geluidzone Industrieterrein Nijmegen West/Weurt zijn vier zienswijzen ingediend. Deze hebben niet geleid tot een aanpassing. Het college heeft dit bestemmingsplan ongewijzigd vastgesteld.

Op het Besluit Hogere Waarde voor het Waalfront, waarin voorwaarden voor het bouwen van geluidsgevoelige bestemmingen zoals woningen staan, zijn elf zienswijzen binnengekomen. Deze hebben tot enkele kleine aanpassingen in het besluit geleid.

Om zo actueel mogelijk te zijn, zijn voor het Waalfront en de Stadsbrug onlangs nieuwe verkeersberekeningen gemaakt. Deze zijn doorvertaald in het luchtonderzoek en akoestisch onderzoek. De nieuwe gegevens laten geen wijziging in de luchtkwaliteit zien en een beperkte verandering van de geluidsbelasting. Het Besluit Hogere Waarde voor het Waalfront is hierop aangepast. De beperkte wijziging vraagt niet om aanpassing van de bestemmingsplannen.

De bestemmingsplannen en het Besluit Hogere Waarde voor het Waalfront worden samen met de zienswijzennota's aangeboden aan de gemeenteraad. Deze neemt naar verwachting in maart een besluit over de plannen.

Het Waalfront wordt een gebied om in te wonen, werken en recreëren. De stedenbouwkundige opzet zal variëren van dichte stedelijkheid tot parkachtige groene ruimte. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk dat in elk van de negen deelgebieden de relatie met de rivier te beleven is. Het Waalfront vormt straks de nu nog ontbrekende schakel tussen het centrum en het westelijk deel van Nijmegen. Er komt een gevarieerd woningaanbod, vooral voor starters en senioren.