Gemeente Moerdijk


26-02-2008: Centrum voor jeugd en gezin in onderzoek

Het college van Moerdijk besluit de ontwikkeling van een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) te onderzoeken. Doel van dit centrum is tweeledig. Enerzijds om voor alle ouders, kinderen en jongeren vragen rond opvoeden, opgroeien, hulp hierbij en de coördinatie van die hulp te bundelen in een toegankelijke voorziening. Anderzijds gaat het om een goede en effectieve samenwerking in de jeugdketen.

Een CJG is een centrum dat specifiek inspeelt op de behoeften van een wijk of kern. Naast de jeugdgezondheidsorganisatie(s) kunnen gemeenten zelf lokaal maatwerk bepalen en functies of andere organisaties aan het Centrum voor Jeugd en Gezondheid toevoegen.Het Kabinet ondersteunt gemeenten financieel bij het inrichten van een CJG door een extra impuls voor de periode 2008 2011.

Om richting te geven aan de vormgeving van dit onderzoek wordt een startdocument opgesteld nadat intern de deskundigen zich hebben uitgesproken. Het college zal uiterlijk in mei dit startdocument vaststellen. In een basis CJG worden de functies van het preventief jeugdbeleid, de basistaken van de jeugdgezondheidszorg inclusief opvoedingsondersteuning en gezinscoaching samengebracht. De inmiddels ontwikkelde systemen, zoals het signaleringssyteem Zorg voor Jeugd voor kinderen/jongeren van 0 23 jaar (invoering in 2008 in heel Noord-Brabant), de verwijsindex risicojongeren (invoering landelijk op
01-01-2009) en het elektronisch kinddossier (invoering 2008/2009) worden ondersteunende instrumenten van het CJG.