Partij van de Arbeid

Stop Europees verhuiscircus

26-02-2008 01:31

PvdA-europarlementariër Thijs Berman wil dat het Europees Parlement het burgerinitiatief tegen de maandelijkse verhuizing van het parlement serieus neemt. Ook verzoekt hij de Europese Raad van ministers en regeringsleiders dringend de verhuizing te stoppen: Alleen Balkenende en zijn collega´s kunnen een einde maken aan dit circus.

Het Europese Parlement hoort rekening te houden met meer dan 1 miljoen handtekeningen van bezorgde Europese burgers, aldus Berman.

Het Europese Parlement vergadert normaal in Brussel en éénmaal per maand plenair in Straatsburg. De petitie via de website www.oneseat.eu roept op een einde te maken aan het geldverslindende verhuiscircus van het Europees Parlement tussen Brussel en Straatsburg. Al eerder riepen PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen en Internationaal Secretaris Marije Laffeber op deze petitie te ondertekenen.

De Europese petitie ligt nu op tafel bij de verzoekschriftencommissie in het Europees Parlement, waar Berman deel van uitmaakt. Berman: Ook al heeft het Europese Parlement niet de bevoegdheid om die situatie te veranderen, toch moeten we deze oproep voluit ondersteunen. Het werken in Brussel en in Straatsburg is inefficiënt en onnodig duur. Europese burgers hebben recht op behoorlijk bestuur en op een verstandige besteding van hun belastingsgeld.

De juridische dienst van Het Europees Parlement adviseerde eerst deze petitie niet ontvankelijk te verklaren, omdat hier uitsluitend digitale handtekeningen werden verzameld. Berman heeft er in de verzoekschriftencommissie op aangedrongen dit wel te doen: Het niet accepteren van digitale handtekeningen is onaanvaardbaar in de 21ste eeuw. Bij een notaris zet je nog schriftelijk een handtekening, toch niet onder een petitie. Berman wil wel dat er voor eens en altijd duidelijke eisen worden gesteld aan een burgerinitiatief.