Gemeente Woerden

Wethouder Marjan Haak loopt stage bij De Sluis

26 feb 2008
Wethouder Marjan Haak (Woerden Betrokken) loopt in februari en maart stage bij diverse maatschappelijke instellingen in Woerden. Donderdag en vrijdag werkte ze bij De Sluis. 'Wat zijn deze mensen trots op hun werk!'
Marjan Haak:

"Ik had echt zin in mijn tweedaagse stage bij De Sluis. Nu er duidelijkheid is rond de financiële toekomst van De Sluis, kunnen wij het weer over de mensen hebben. Natuurlijk is het daar steeds om gegaan, maar nieuwe dingen bedenken in een zo zorgelijke situatie is heel erg lastig. Als gemeentelijke politiek willen we de komende tijd nadenken hoe inwoners met een `arbeidshandicap' het beste tot hun recht komen. Of we nieuwe mogelijkheden zien en wat we daar voor over hebben."

Tijd en aandacht
"In het gebouw van De Sluis heb ik steeds het gevoel in een andere wereld te zijn. In die gigantische hal krijg ik toch het gevoel van huiselijkheid. Dat komt denk ik vooral doordat mensen meer tijd en aandacht voor elkaar hebben dan in een willekeurig ander bedrijf. Het doel van mijn stage is om te zien hoe iemand bij De Sluis `carrière' maakt. Hoe dat verloopt, is voor iedereen verschillend. Maar het doel is steeds hetzelfde: mensen zoveel mogelijk helpen zich te ontwikkelen."

Een `gewone' werkgever
"Er zijn mensen die binnen het gebouw van De Sluis blijven werken. Maar als het even kan, wordt er toegewerkt naar een baan bij een `gewone' werkgever. Enthousiaste afdelingshoofden laten mij zien hoe zij hun werk aanpakken. Zo wordt er veel inpakwerk gedaan bij De Sluis. De verantwoordelijkheden die mensen bij dat werk krijgen, verschilt enorm. Er wordt toegewerkt naar een arbeidsniveau waarbij mensen met wat begeleiding hun weg kunnen vinden bij een baas buiten De Sluis."

Trots
"Het is een feest om op de werkvloer rond te lopen. Ik herken steeds mensen van allerlei andere situaties in Woerden. Van Inloophuis 't Centrum, van diverse woonprojecten en gewoon mensen die je op straat overal tegenkomt. Veel mensen komen even een hand geven en een praatje maken. Het wordt mij duidelijk hoe trots mensen zijn op het werk dat ze doen!"

Bomen snoeien
"De volgende ochtend ga ik er met directeur Ivo Korte op uit. Bij een dijkje vlak bij Kockengen snoeien medewerkers van het groenbedrijf Greenstyle van De Sluis bomen. Ze doen het werk voor het Recreatieschap. Het recreatieschap was het afgelopen jaar zo tevreden over het resultaat en heeft het dit jaar weer aan Greenstyle gegund. Na dit bezoek gaan wij naar een bedrijf in Vleuten. Elke ochtend gaat een hele groep van De Sluis hier met een mooi eigen busje naar toe. Ze leveren hier heel zelfstandig werk. Weer treft het mij hoe trots de mensen zijn op hun werk. Én hoe tevreden de opdrachtgever is!"

Nuttig en leuk
"Het was een nuttige, maar ook erg leuke stage. Het levert weer heel wat op om over na te denken. En mee te nemen voor de discussies die nodig zijn om volgende stappen te maken."

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |