Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 36

26 februari 2008

Grote aantrekkingskracht binnenstad: 94% van nieuwbouwaanbod verkocht

Percentage verkochte woningen in Rotterdam stijgt

Het gemiddeld percentage verkochte nieuwbouwwoningen in Rotterdam is gestegen. Voor heel Rotterdam geldt dat 78% van het nieuwbouwaanbod is verkocht. In voorgaande jaren lag het gemiddelde tussen de 60 en 65%. In totaal zijn in 2007 1.875 woningen verkocht. Relatief gezien zijn de meeste woningen verkocht in de binnenstad. In dit gebied is 94% verkocht. Om inzicht te krijgen in de kenmerken en koopmotieven van de kopers heeft het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam een onderzoek uitgevoerd onder de bewoners van het Laurenskwartier. Hieruit blijkt dat 70% hoogopgeleid en 75% Rotterdammer is, veelal afkomstig uit Kralingen-Crooswijk en Noord. Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) is blij dat Rotterdam steeds meer bewoners weet te binden aan de stad: "Het Laurenskwartier is een goed voorbeeld van hoe de komst van nieuwe bewoners een positieve uitstraling kan hebben op de levendigheid van een gebied. Ik ben ervan overtuigd dat mede dankzij deze ontwikkeling de Meent hard op weg is om één van de gezelligste en hipste winkel- en horecastraten van Nederland te worden!"

Aan de rivieroevers, op de zogenoemde 'uitleglocaties' (zoals bijvoorbeeld Nesselande), in de stadsvernieuwingsgebieden en in de verdichtingsgebieden (verdichting in Hillegersberg-Schiebroek, Overschie, Prins Alexander, Kralingen -Crooswijk) is meer dan 73% van het nieuwbouwaanbod verkocht. Alleen in de herstructering (Hoogvliet, Pernis, de Zuidelijke Tuinsteden -Pendrecht, Zuidwijk, Lombardijen, IJsselmonde- en Nieuw-Crooswijk) ligt het percentage daaronder. Hier is 67% van het aanbod verkocht.

Aan de rivieroever zijn het vooral de nieuwbouwprojecten Laankwartier en Parkkwartier op Katendrecht die goed verkopen. De uitleg wordt vooral bepaald door Nesselande. Van de 450 verkochte woningen in de uitleg, zijn er 425 in Nesselande verkocht.

Binnenstad in trek

Met een verkooppercentage van 94% zijn vorig jaar relatief de meeste woningen verkocht in de binnenstad. Dit is met name te danken aan het project 'The Red Apple'. Vorig jaar waren de verkoopcijfers in de binnenstad vooral te danken aan de projecten Statendam en Hofdame in het Laurenskwartier. Uit het onderzoek onder bewoners in het Laurenskwartier blijkt naast het hoge aandeel hoogopgeleiden en Rotterdammers ook dat 56% in Rotterdam of in de regio werkt. Onder de kopers vormen huishoudens zonder (inwonende) kinderen de grootste groep. De belangrijkste drijfveer om te verhuizen naar het Laurenskwartier is bij de huidige bewoners het verlangen om te wonen in de binnenstad.

Rotterdam bouwt jaarlijks minimaal 3200 woningen. Met een gevarieerder woningaanbod en het aanpakken van bestaande woningen die niet meer voldoen aan de kwaliteit wil de gemeente Rotterdammers binden aan de stad.

Noot voor de redactie/