Ingezonden persbericht


Persbericht Gemeente Doesburg

Datum: 26 februari 2008

Verplanting 2 zware lindebomen

Aan de rand van het speelterrein tussen de Kraakselaan,Van Brakellaan, van Vierackerlaan staan drie grote, gezonde lindebomen. De leeftijd van deze bomen is niet exact bekend, maar wordt geschat op ca. 80 jaar oud. Grenzend aan het speelterrein wordt binnenkort gestart met de bouw van een appartementencomplex. Bij de voorbereiding bleek de afstand tussen de boomkronen en de gevel dermate klein te worden, dat dit zowel voor de bomen als het gebouw onwenselijk was. De projectontwikkelaar, bouwcombinatie VOF Claus/ van den Boom heeft in overleg met de gemeente besloten de twee lindebomen te verplanten. De nieuwe plantlocatie schuift nu ca. 15 m richting het speelterrein op, waardoor het "karakteristieke bomenbeeld" gehandhaafd blijft.

De twee lindebomen zijn vooraf door een gespecialiseerd bedrijf onderzocht of ze verplantbaar zijn. Uit dit onderzoek volgde een positief advies, waarbij men aangaf dat de kans dat de bomen de verplantactie overleven geschat wordt op 80-90 %. Sinds het groeiseizoen 2004 zijn de linden al voorbereid op de verplanting, zodat de bomen de verplantshock goed te boven komen. Daarvoor is de kluit rondom los gegraven, en vervolgens heeft men de bomen watergegeven en bemest.

A.s. donderdag, 28 februari, zal als BTL bomendienst uit Apeldoorn de twee lindebomen met een zware telescoopkraan gaan verplanten. In de ochtend zal het zover zijn dat de twee linden zich kunnen verankeren op hun nieuwe groeiplek.

Nadat de bomen verplant zijn, zal binnenkort hier gestart worden met de bouw van het appartementencomplex. Uiteindelijk zullen de bomen onderdeel uitmaken van het speelterrein dat opnieuw ingericht gaat worden.

De drie lindebomen op rij.
De twee bomen aan de linkerzijde worden verplant.

De verplantmethode die toegepast gaat worden.

Einde persbericht.