Gemeente Arnhem

Zoveel mogelijk automatische toekenning kwijtschelding belastingen (26-02-08)
De gemeente Arnhem gaat vanaf 2008 de groep burgers die automatisch kwijtschelding ontvangen (burgers met een AOW uitkering en een WWB uitkering), blijvend uitbreiden met de niet uitkeringsgerechtigde burgers, die in het voorgaande belastingjaar recht hadden op volledige kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Deze burgers moeten ook in het nieuwe belastingjaar een ArnhemCard hebben en mogen niet in het bezit zijn van een eigen huis.

Uitgangspunt is dat burgers die een laag besteedbaar inkomen hebben en in aanmerking komen voor gemeentelijke voorzieningen zoals kwijtschelding, daar eenvoudig gebruik van kunnen maken. Het uitbreiden van de doelgroep voor automatische kwijtschelding betekent een aanzienlijke vereenvoudiging en daarmee reductie van de administratieve lasten. Burgers hoeven geen aanvraag meer in te dienen. De gemeente hoeft dan nog maar een beperkt aantal aanvragen te beoordelen.

In 2007 is ervaring opgedaan met het - waar mogelijk - automatisch kwijtschelden van de gemeentelijke belastingen. Uit de evaluatie van de nieuwe werkwijze blijkt: 7758 burgers hebben in 2007 automatisch kwijtschelding ontvangen tegen 5521 burgers in 2006. Dat is een stijging van 2237 burgers (40% toename). In 2007 hebben 1767 burgers hebben een aanvraag ingediend tegen 3569 aanvragen in 2006. Dat zijn er ongeveer 1800 minder dan in 2006 (50% afname). Voor meer informatie of voor het downloaden van het aanvraagformulier kan men terecht op de site: www.arnhem.nl/belastingen .