Radboud Universiteit Nijmegen


Duitse prijs voor prof. dr. Friedl

Prof. dr. Peter Friedl van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft de prestigieuze Duitse `Krebspreis' ontvangen. Hij kreeg de prijs tijdens het 28ste Duitse Oncologiecongres in Berlijn, van 20 tot 22 februari. Friedl is hoogleraar Microscopische beeldvorming van de cel bij de afdeling Celbiologie van het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences (NCMLS).

De prijs, een geldbedrag van 22.500 euro, wordt door de Duitse Maatschappij voor Kankeronderzoek jaarlijks toegekend voor bijzondere wetenschappelijke prestaties die belangrijk zijn voor toekomstige ontwikkelingen op het gebied van de oncologie. Friedl moet de prijs delen met twee andere wetenschappers.

Friedl maakt processen in de cel zichtbaar, de interacties van immuun- en tumorcellen en metastasen (uitzaaiingen) van tumoren. Doel hiervan is de groei van tumoren en metastasen te remmen. Nieuwe werkwijzen voor microscopie in weefsels en organen vormen een pijler voor nano- microbiomedisch en biotechnologisch onderzoek. Het onderzoek van Friedl sluit aan bij het onderzoek van de Radboud Universiteit naar nieuwvormingen, infectie en immunologie, metabole en genetische aandoeningen.