Ministerie van Defensie

26-02-2008
Aanpassing Leopard 2 aan klimatologische omstandigheden Ondertekenaar: Staatssecretaris van Defensie

Nederland streeft naar een kwalitatief hoogwaardige en volledig inzetbare krijgsmacht die expeditionair en wereldwijd kan opereren. Eenheden kunnen ook worden ingezet in gebieden met klimatologische omstandigheden die sterk afwijken van die in West-Europa.

De Nederlandse Leopard 2 gevechtstank is niet voorzien van een klimaatbeheersingssysteem. Bij omgevingstemperaturen boven de 40 graden Celsius zal de temperatuur in het dichte, gepantserde voertuig met hitteproducerende subsystemen tot grote operationele problemen leiden, zowel voor de bemanning als het materieel. Oververhitting van het wapensysteem als geheel en de uitval van subsystemen zoals elektronica en optronica zullen de prestaties van de Leopard 2 aantasten, terwijl de gezondheidsrisicoâs voor het personeel als gevolg van hittestuwing zullen toenemen. De combinatie van deze problemen veroorzaakt een ernstige afname van de inzetbaarheid van het wapensysteem.

Om de operationele beperkingen onder extreme klimatologische omstandigheden op te heffen, moet de Leopard 2 alsnog met een klimaatbeheersingssysteem worden uitgerust. Het project âAanpassing gevechtstank Leopard 2 aan klimatologische omstandighedenâ, waarover ik de Kamer met deze brief informeer, voorziet in deze behoefte.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries

Leopard 2 aan klimatologische omstandighedenâ
Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden