Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 26 februari 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk V&W/DGTL-2008/427 08-VW-B-006 Onderwerp
Twente Airport

Geachte voorzitter,

In uw brief van 18 januari vraagt u mij hoe ik om zal gaan met het amendement van het lid Koopmans (31200 XII, nr. 60) en wat de stand van zaken is rond de business case ten behoeve van een doorstart van Twente Airport. Middels deze brief wil ik u antwoord geven op deze vragen.

Tijdens de begrotingsbehandeling van Verkeer en Waterstaat is een aantal vragen gesteld over de continuering van chartervluchten op de luchthaven Twente. Deze vragen heb ik in mijn brief van 18 december 2007 (kenmerk V&W/DGTL-2007/12088) beantwoord. Diezelfde dag is het amendement van het lid Koopmans c.s. aangenomen. Middels dit amendement wordt 3 miljoen euro vrijgemaakt om het vliegveld Twente, samen met andere financieringsbronnen, gedurende de interimperiode open te stellen voor commerciële burgerluchtvaart. Volgens het amendement moet in overleg met de regio worden bezien hoe deze financiële bijdrage kan worden benut zodat wordt voldaan aan de eisen van Staatssteun.

Het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf (GOB) onderzoekt, mede naar aanleiding van het amendement, momenteel de mogelijkheden om de luchthaven Twente gedurende de interimperiode niet alleen open te stellen voor General Aviation maar ook voor commerciële luchtvaart. Hierover is overleg met de regio, markt en publieke partijen gaande waarbij de regelgeving inzake staatsteun en aanbesteding nauwlettend betrokken wordt.
Postadres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895 Internet www.verkeerenwaterstaat.nl

Bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

V&W/DGTL-2008/427

Zodra er een uitgewerkt voorstel voorhanden is zal worden aangeven of de door uw Kamer beoogde openstelling voor commerciële burgerluchtvaart de komende jaren haalbaar is en hoe dit gerealiseerd kan worden.

U vraagt tevens naar de stand van zaken ten aanzien van de door het GOB en de regio op te stellen businesscase voor de lange termijn gebiedsontwikkeling.

Het GOB, de gemeente Enschede en de Provincie Overijssel werken samen aan het project `Gebiedsontwikkeling Luchthaven Twente e.o.'. Alternatieven met en zonder luchthaven worden de komende tijd op allerlei aspecten met elkaar vergeleken. De vier alternatieven die momenteel in discussie zijn zullen rond de zomer tot twee alternatieven worden teruggebracht. Op deze manier wordt stapsgewijs toegewerkt naar een uitgewerkte businesscase. Deze businesscase zal bij gebleken haalbaarheid worden uitgewerkt tot een structuurvisie die vervolgens aan de betrokken partijen wordt voorgelegd.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Camiel Eurlings


---