Gemeente Beverwijk


Beverwijk en Velsen stellen samen bestemmingsplan Stationsomgeving op

Op maandag 25 februari 2008 en dinsdag 26 februari 2008 hebben de colleges van burgemeester en wethouders van Beverwijk en Velsen besloten het voorontwerpbestemmingsplan voor de Stationsomgeving in de inspraak te brengen. Ook volgt er vooroverleg met een aantal belanghebbende organisaties die vanuit hun vakgebied en belang aanvullingen en opmerkingen kunnen geven. Het voorliggende voorontwerpbestemmingsplan heeft betrekking op gronden die zowel binnen de gemeente Beverwijk als de gemeente Velsen liggen. Vanwege de grote samenhang tussen de ontwikkelingen binnen de gebieden hebben beide gemeenten ervoor gekozen het bestemmingsplan samen op te stellen. De gemeente Velsen stelt als voorwaarde voor zij het bestemmingsplan verder in procedure brengen dat er een sluitend plan met betrekking tot de verkeersafhandeling Stationsgebied, Westelijke Randweg en Velser Traverse van het college van Beverwijk wordt ontvangen.

Bijzonder

Het is bijzonder dat twee gemeenten gezamenlijk een bestemmingsplanprocedure doorlopen. De plannen die in het Voorlopig Ontwerp Stationsgebied 1e fase op 7 februari 2008 door de gemeenteraad zijn vastgesteld kunnen alleen worden uitgevoerd samen met de partners uit het gebied. Een deel van de plannen zijn geprojecteerd binnen de gemeentegrens van Velsen vindt plaats . Er is dan ook voor gekozen om deze plannen samen en tegelijk in vooroverleg en inspraak te brengen.

Besluiten

Op 7 februari 2008 is het Voorlopig Ontwerp Stationsgebied Fase 1 door de raad vastgesteld. Samen met eerder genomen besluiten vormt dit besluit input voor het voorontwerpbestemmingsplan Stationsomgeving. Binnen het plangebied Stationsomgeving vallen het Stationsgebied eerste fase, de Wijckermolengarage, de landgoederen Scheybeek en Akerendam en het Rode Kruisziekenhuis.

Inspraak

Een voorontwerpbestemmingsplan is een concept van een bestemmingsplan dat nog open staat voor inspraak en overleg. Na vaststelling van het voorontwerpbestemmingsplan krijgt iedereen de gelegenheid om te reageren. Na verwerking van de reacties wordt het voorontwerpbestemmingsplan omgezet in een ontwerpbestemmingsplan. Inspraak kan schriftelijk door een brief te schrijven aan burgemeester en wethouders van Beverwijk, of als het gaat om het Velsense deel (voormalig Hertenkamp) burgemeester en wethouders van Velsen. Daarnaast wordt er een inspraakavond georganiseerd, waar mondeling ingesproken kan worden. Hierna wordt gekeken op welke manier de reacties kunnen worden meegenomen in het op te stellen ontwerpbestemmingsplan.

De voorontwerpen liggen vanaf 7 maart 2008 ter inzage liggen op het Stadskantoor van Beverwijk en het Stadhuis van Velsen. De inspraaktermijn duurt van 7 maart tot 4 april 2008.

Beverwijk Vitale Stad

De ontwikkelingen in het Stationgebied zijn onderdeel van het programma Beverwijk Vitale Stad. Met Beverwijk Vitale Stad wil de gemeente Beverwijk de stad klaarstomen voor een nieuwe levensfase met als resultaat een bruisende binnenstad, een mooie en leefbare stationsomgeving, moderne industrieterreinen, een goede infrastructuur, een drukke Bazaar, veel groen en recreatiegebieden rondom.