Provincie Flevoland



Huisvesting statushouders verloopt goed

De Flevolandse gemeenten hebben hun taakstelling op het gebied van huisvesting van statushouders ook in de tweede helft van 2007 behaald. De provincie heeft dit recent gerapporteerd aan opdrachtgever het ministerie van Justitie.

In de tweede helft van vorig jaar was de opdracht aan de gemeenten in Flevoland per saldo samen 22 statushouders huisvesting te bieden. Gezamenlijk hebben de gemeenten er met de woningcorporaties voor gezorgd dat aan 50 statushouders een woning is toegekend. Dat aantal komt overeen met de taakstelling, zodat de voorsprong die aan het begin van het tweede halfjaar bestond (28 personen), gehandhaafd is.

Voor het eerst hebben de gemeenten ook een taakstelling gekregen voor het huisvesten van mensen die onder het generaal pardon vallen. De gemeenten en corporaties hebben van deze groep 64 personen huisvesting geboden van de 112 die gevraagd werd. De verwachting is dat in de eerste helft van 2008 het aantal mensen dat onder het pardon valt en een woning heeft gekregen, nog zal groeien.

Ieder halfjaar krijgen de gemeenten van het ministerie van Justitie te horen hoeveel statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen) ze moeten huisvesten. De provincie moet erop toezien dat de gemeenten deze taak goed uitvoeren.