Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 26 februari  |
|2008                                              |

1. Patiëntenplatforms De belangen van ouderen en patiëntenorganisaties worden in de nieuwe stichting Zorgbelang voldoende gewaarborgd. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de CDA-statenfractie. De vier regionale patiëntenplatforms met vertegenwoordigers van 400 aangesloten organisaties worden omgevormd tot één stichting. De grote meerderheid van de betrokken patiënten- gehandicapten en ouderenorganisatie staat achter de nieuwe organisatie.

2. Cofinanciering verkeer en vervoer De provincie Noord-Brabant investeert E 24.961.600 in 148 infrastructurele projecten en 47 pakketten op het gebied van verkeersveiligheid. Deze regionale uitvoeringsprogramma's voor 2008 zijn het resultaat van samenwerking tussen de gemeenten, de provincie, rijkswaterstaat en maatschappelijke organisaties.

3. Herijken PVVP De doelen en ambities van het (in 2006 vastgestelde) Provinciaal Verkeers en Vervoers Plan worden onderzocht en wellicht bijgesteld. Afgesproken is dat dit elke twee jaar gebeurt. Ontwikkelingen van de mobiliteit en nieuwe politieke inzichten kunnen tot aanpassing leiden. In een plan van aanpak wordt de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid geïnformeerd.

4. Aanscherping brandveiligheidseisen Provinciehuis Op grond van de eisen voor brandveiligheid wordt voortaan als voorwaarde gesteld dat voor evenementen en bijeenkomsten in het provinciehuis de effecten van een brand op de constructie van het gebouw wordt berekend. Evenementen met een te hoog veiligheidsrisico's worden niet meer toegelaten. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Dit om veiligheidsrisico's te voorkomen die door de aankleding of de aard van de materialen die bij een evenement gebruikt worden kunnen ontstaan.

5. Projecten landelijk gebied Om de subsidie mogelijk te maken van kleinere projecten in het kader van de uitvoering van de reconstructie- en gebiedsplannen, zijn aanvullende regels vastgesteld. De nadere regels hebben als doel om de uitvoering te stimuleren van projecten met een maximale omvang van E 30.000,-. Het gaat met andere woorden om projecten die bij andere subsidieregelingen in het landelijk gebied buiten de boot vallen.

6. Externe Veiligheid Gedeputeerde Staten hebben de beleidsvisie Externe Veiligheid in concept vastgesteld. Deze beleidsvisie geeft aan welke taken en rollen de provincie heeft en welke ambities op dit werkveld worden nagestreefd. Externe partners zijn betrokken bij de voorbereiding van de visie, die een looptijd van vier jaar heeft. Na twee jaar wordt tussentijds geëvalueerd.

7. Grondverwerving Ecologische Hoofdstructuur. Een recent rapport van de Raad voor het Landelijk Gebied is voor GS geen aanleiding om het beleid inzake de grondverwerving te veranderen. Uitgangspunt blijft om relevante grondeigenaren per gebied actief te benaderen en te bezien of zij in staat en bereid zijn om op eigen grond natuurdoelen te realiseren die in de plannen zijn vastgelegd. Als de grondeigenaar dat niet wil of kan, wordt het proces van grondverwerving in gang gezet. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de D66-statenfractie.

8. Digitale archieven Het papieren archief van gemeenten of waterschappen kan worden vervangen door een digitaal archief. De digitale stukken worden dan gewaarmerkt als origineel en de papieren versie kan worden gerecycled. Gedeputeerde Staten hebben, overeenkomstig de Archiefwet van 1995 een procedure opgesteld die geldt wanneer zij een machtiging verlenen om een digitaal archief te vormen. Overeenkomstig de wet heeft de provincie het toezicht op de overheidsarchieven in Brabant.

9. 3 Miljoen voor monumentenfonds De provincie verleent de N.V. Monumenten Fonds Brabant de tweede tranche van een achtergestelde lening van E 3.000.000,-. Met dat geld kan de N.V. als een stadsherstelorganisatie - een instelling die monumentale panden aankoopt en restaureert - op provinciale schaal monumenten kopen, opknappen en exploiteren. Het gaat om monumenten waar de markt geen belangstelling voor heeft. Zo blijft Brabants erfgoed duurzaam behouden.

10. Vragen over proefvelden gen-maïs De provincie zal geen actie ondernemen tegen de door het ministerie van VROM opgestelde ontwerpbeschikking voor de aanleg van twee proefvelden voor genetisch gemodificeerde maïs in Noord-Brabant. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de SP-statenfractie. Het bedrijf Monsanto wil op een aantal locaties in Nederland proefvelden aanleggen. In Brabant gaat het om percelen in Gilze en Rijen en Gemert-Bakel. De proefvelden zijn volgens de SP bedoeld om de genetisch gemodificeerde maïs resistent te maken tegen een onkruidbestrijdingsmiddel. GS antwoorden dat de verantwoordelijkheid voor het treffen van eventuele maatregelen ligt bij de rijksoverheid en de Europese Unie.

11. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Someren voor de uitbreiding Lierop, fase 1; de gemeente Heeze-Leende voor de realisering van een natuurbrug over de rijksweg A2; de gemeente Laarbeek voor de realisatie van 12 appartementen en een ondergrondse parkeergarage aan de Molenstraat 2 te Lieshout; de gemeente Eindhoven voor een bergbezinkbassin ter hoogte van de Kosmoslaan; de gemeente Valkenswaard voor de realisering van een natuurbrug over de rijksweg A2; de gemeente Oosterhout voor de aanleg van een rotonde ter hoogte van de Vijf Eikenweg-Soevereinstraat -Florijnstraat; de gemeente Breda voor de aanleg van een woning aan de Mr. Bierensweg; de gemeente Someren voor de aanleg van een ruimte voor ruimte woning aan de Vaarselstraat 45; de gemeente Lith voor een boerderijsplitsing aan de Lithergraaf 2; de gemeente Dongen voor uitbreiding/vestiging van een glastuinbouwbedrijf aan de Vaartweg 193; de gemeente Goirle voor de bouw van een woning aan de Baanakkerstraat; de gemeente 's-Hertogenbosch voor de bouw van 20 woonzorgeenheden en 4 grondgebonden woningen aan de Jan Heijmanslaan 50 te Hintham.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Oisterwijk voor het uitbreiden en verplaatsen van een bedrijf aan de Sonman te Moergestel.

Gedeputeerde Staten hebben bestemmingsplan Projectvestiging Glastuinbouw Deurne van de gemeente Deurne goedgekeurd, hebben goedkeuring verleend aan het vastgesteld bestemmingsplan Centrum Boxtel van de gemeente Boxtel, hebben een verklaring van geen bezwaar als bedoeld in artikel 19, lid 1 van de WRO tbv het realiseren van een ruimte-voor-ruimte woning aan 't Voor Oventje 2c en 2a in de gemeente Landerd afgegeven, hebben het Bouwplan Steenbergen Noord-Oost van de gemeente Steenbergen goedgekeurd, hebben het verzoek van de gemeente Halderberge tot verlenging categorieaanwijzing ex artikel 19, lid 2, WRO voor de locatie Margrietstraat te Bosschenhoofd verleend, hebben de categorieaanwijzing als bedoeld in artikel 19, lid 2 van de WRO in verband met het verlenen van vrijstelling van het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Boekel voor zover dit betrekking heeft op de vergroting van burgerwoningen tot maxamaal 600 m3 en bedrijfswoningen tot maximaal 600m3 en bedrijfswoningen tot maximaal 750m3 en vergroting van bijgebouwen tot maximaal 100m2 verleend.


---- --