Time : 16:05:55
Date : 26 February 2008
Sender Name: pharma.be

Reactie pharma.be op Britse studie antidepressiva
Exhaustieve wetenschappelijke gegevens (de studie behandelt slechts een kleine deel van alle gegevens die beschikbaar zijn) en een brede medische ervaring, leren ons dat de antidepressiva doeltreffend werken. De resultaten van die studies werden door de overheid goedgekeurd, met duidelijke bewijzen dat die geneesmiddelen efficiënt zijn. Een mogelijk placebo effect bestaat bij vele medicijnen, wat niet wil zeggen dat deze geneesmiddelen niet effectief werken. Het is logisch dat het effect van deze geneesmiddelen duidelijker merkbaar zijn bij patiënten met een zeer ernstige depressie.

Naar aanleiding van zo'n berichtgeving omtrent antidepressiva zouden de betrokken patiënten hun behandeling in vraag kunnen stellen. De berichtgeving hieromtrent kan dus een gevaar inhouden voor de therapietrouw. Therapietrouw is bij deze aandoening zeer belangrijk.

Er is een duidelijke unanimiteit over de nood van een multidisciplinaire aanpak bij depressies. De medicamenteuze bijdrage speelt een belangrijke rol. De medicamenteuze aanpak heeft zijn waarde voor de gezondheid en het welzijn van de patiënt bewezen, mits het goede gebruik ervan. Consensusvergaderingen en verschillende rapporten van de werkgroepen van het Riziv hebben de medicamenteuze behandeling van depressies aangekaart. De academici, artsen, apothekers en mutualiteiten hebben tijdens die werkgroepen het goed gebruik van antidepressiva gepreciseerd.

Antidepressiva kunnen enkel worden verkregen met een doktersvoorschrift. Patiënten zouden meer bepaald de opvolging van hun behandeling kunnen verwaarlozen of hun behandeling stopzetten, zonder voorafgaand medisch advies in te winnen.

Antidepressiva worden niet lichtzinnig voorgeschreven aan patiënten. De arts neemt die beslissing weloverwogen. De arts verandert de behandeling aan de hand van de reacties van de patiënt en eventuele uitzonderlijke bijwerkingen. Het debat ter zake is nuttig maar mag de patiënt en zijn arts niet hinderen in hun zoektocht naar een geschikte behandeling. Daardoor worden immers ernstige complicaties vermeden.